zaterdag 13 mei 2006

Straft kwaad zichzelf wel?

Ik wil best geloven dat ik gestraft zou worden, wanneer ik bijv. op het Centraal Station in Amsterdam met een plastic pistooltje probeer het Grenswisselkantoor te overvallen, maar de werkelijk grote schoften ontkomen vaak maar al te gemakkelijk aan de straf die zij verdienen, en niet alleen omdat die straf groter is dan menselijkerwijs berekend kan worden.

Voor één keer heb ik het hierbij eens niet over de club van B's (Bush, Blair, Balkenende, Berlusconi en hun medeplichtigen, zoals José María Aznar), maar ik denk dan meer aan de (burger)oorlogsmisdadiger Augusto Pinochet, het vriendje van Margaret Thatcher, die in Engeland weliswaar huisarrest had, maar dat wel in alle luxe kon ondergaan en die uiteindelijk vrijgelaten werd omdat hij zo ziek zou zijn - en meteen na aankomst in Santiago de Chile uit zijn rolstoel stapte en een vreugdedansje maakte; of dictator Francisco Franco, die ondanks alle ellende die hij decennia-lang had uitgestort over Spanje, rustig in zijn bed stierf, omringd door top-chirurgen.

Nog zo'n voorbeeld is de voormalige Indonesische dictator en tiran Suharto, die weliswaar in 1998 werd afgezet, maar nog steeds niet berecht is. Ofschoon hij al in 2000 in staat van beschuldiging was gesteld, is er nog steeds niets terecht gekomen van berechting, omdat hij tengevolge van een reeks hersenbloedingen onherstelbaar hersenletsel had (wat mij betreft: zou hebben!) opgelopen. En nu is het dan zover gekomen, dat de schoft niet langer vervolgd zal worden vanwege zijn slechte gezondheidstoestand, aldus meldt ABCNews, zij het in andere bewoordingen.

Deze beslissing is ongetwijfeld het gevolg van gemanipuleer van medeplichtigen die nog steeds een belangrijke positie innemen in Indonesië, want verder is het een onrechtvaardige beslissing. Zelfs al ligt de #@$!H!! op sterven, dan nog moet de zaak tegen hem behandeld worden, al is het alleen maar om te voorkomen, dat zijn erfgenamen in het bezit komen van de kapitalen die hij achterover heeft gedrukt. En uiteraard zeker niet in de laatste plaats ook in het belang van de nabestaanden van de minstens 500.000 'communisten' die hij heeft laten vermoorden.

Geen opmerkingen: