zondag 8 juli 2007

Weet GroenLinks wel wat 'groen' inhoudt?

Min of meer toevallig zag ik zojuist een stukje «Live Earth» in het NOS Journaal van gisteren, met daarin een paar regeltjes interview met Marijke Vos (GroenLinks-wethouder in Amsterdam), die het bestond om, met een gezicht alsof ze het zelf allemaal zomaar geloofde, te beweren: "Volgens mij gaat dit vandaag klimaat-neutraal: er wordt groene stroom gebruikt, er wordt gecompenseerd, in ontwikkelingslanden worden bossen aangelegd. Er is juist de afspraak gemaakt: dit evenement moet klimaat-neutraal zijn" ("eh's" e.d. door mij uitgefilterd).

Hoewel die neoliberale 'oplossing' van het planten van bossen in ontwikkelingslanden een grote gotspe is, is hij kennelijk toch erg effectief, wanneer zelfs dé zich als groen profilerende partij er instinkt (of die partij heeft een neoliberale agenda, dat kan natuurlijk ook best, gezien een aantal uitspraken van de laatste jaren). Als het om 'groene' stroom gaat, geeft het klaarblijkelijk niks om hem in het wilde weg te verspillen aan (bijv.) grote NUON-schijnwerpers, die bij klaarlichte dag energie spendeerden om niets te verlichten.

Als je écht verantwoord met energie om wilt gaan, ben je ook spaarzaam met 'groene' energie, zodat die de niet-groene stroom kan vervangen. Pas dán ben je werkelijk bewust bezig. Maar dat was waarschijnlijk nog niet doorgedrongen in het hoofdkwartier van GroenLinks...

Geen opmerkingen: