woensdag 11 juli 2007

Is de maximaal haalbare kromdenkingskromme nu nog niet bereikt?

De Nederlandse militaire vakbond VBM/NOV heeft gisteren weer een ongelooflijk staaltje van kromdenken tentoongespreid. Het feit dat de Taliban namelijk zoveel aanslagen plegen op de Nederlandse militairen in Afghanistan bewijst dat de Nederlandse militairen 'goed werk leveren'. Een zegsman van de vakbond ontleent aan zijn analyse van de situatie ook nog de uitspraak: "De zelfmoordaanslagen dienen geen enkel militair doel." (ANP / o.a. Brabants Dagblad.)

Toch knap denkwerk, dat moet ik toegeven. Mijn IQ is volstrekt ontoereikend om die logica te volgen, maar als ik hem zou toepassen op andere vormen van verzet, dan kom ik tot verrassende conclusies, die werkelijk mijn hele beeld van de samenleving op zijn kop zetten:
  • De massale demonstraties in de jaren 1960 en 1970 tegen de oorlog in Vietnam gaven aan dat de bevolking het helemaal eens was met die oorlog;
  • De grote vakbondsdemonstratie van enkele jaren geleden bewees alleen maar dat de Nederlandse bevolking helemaal achter het wanbeleid van Balkenende stond (staat?);
  • De dienstweigeraars uit de jaren 1970 waren grote voorstanders van de militaire dienstplicht;
  • Degenen die in de Tweede Wereldoorlog verzet pleegden tegen de Hitleriaanse bezetting van Nederland, Frankrijk en andere landen, wilden daarmee te kennen geven dat ze de plannen van Hitler voor zijn Derde Rijk graag volledig zouden willen laten uitvoeren.*)
Beste (beste?) vakbondslui, ik heb een heel goede tip voor jullie. Ik hoorde die ooit, een jaar of 15 geleden, uit de mond van een meisje van ongeveer 3 jaar oud: "Als je niet weet wat je moet zeggen, moet je je kop houden!"

*) Gezien de recente ontwikkelingen in Europa, vraag ik me af en toe af of de EU niet de ultieme verwerkelijking is van het Derde Rijk... (Ga me nu niet meteen aanvallen, maar probeer eerst eens te bedenken hoe Europa er nu uitgezien zou hebben als de nazi's niet verslagen zouden zijn!)

1 opmerking:

Anoniem zei

Hee, die uitspraak ken ik in het Engels, van Tom Lehrer: "If you can't communicate, the least you can do is to shut up". Dat is omstreeks 1962.