zondag 8 juli 2007

Is Nederland nog wel een rechtsstaat?

Zo'n twee maanden geleden werd in Utrecht een ludieke fietsdemonstratie van ruim 100 anti-G8 betogers met buitensporig geweld verstoord (zie mijn artikelen Bevrijdingsdag in Nederland? Of nieuwe bezetting? van 14 mei dit jaar en het vervolg daarop van 3 juli).

Het begint erop te lijken dat de gewelddadige dagen van rond 1980 weer terug beginnen te keren, al beperkte het geweld zich indertijd nog grotendeels tot Amsterdam.

Voor gisteren was in Breda een optocht met rijdende kunstwerken, bodypainters en muziek gepland (en goedgekeurd). Deze goedkeuring werd donderdag echter ingetrokken omdat men bang was voor 'ongeregeldheden'.

Als reactie wilde de organisatie een "vrolijke en vreedzame" betoging houden tegen het onderdrukken van alternatieve kunst, maar zelfs dat werd -met een overweldigend machtsvertoon van politie (zes ME-busjes, talloze politiewagens, een camerawagen, en petten op knollen)- verhinderd omdat elke 'samenscholing' onmogelijk werd gemaakt, alternatieve jongeren op het station terug op de trein gezet werden, tientallen mensen soms hardhandig uit het Valkenberg (een park vlakbij het NS-station) verwijderd werden en opvallende voertuigen (auto's met spoilers, auto's met een oude bestuurder en een opvallend blonde jongedame, auto's met een AJAX- of Feyenoord-wimpeltje?) op de invalswegen van Breda werden teruggestuurd. (BN/De Stem van gisteren)
Zijn dat alternatieve jongeren op die foto uit de krant? Nou nou nou, ik kom ze soms wel enger tegen!


De burgemeester heeft wel begrip voor de kritiek, maar "het had nog veel erger kunnen worden als er ongeregeldheden waren uitgebroken". Tja, en daarom worden voetbalwedstrijden zeker ook bij voorbaat verboden, voor het geval dat...

Het zal wel komen omdat het om een alternatieve kunstvorm ging (waarmee ik overigens ook niet dweep, maar ik ben ook geen fan van Karel Appel of Rietveld - en die hoeven van mij toch ook niet verboden te worden) en dan is het bedreigend voor de openbare orde.

In het bovengenoemde vervolg-artikel citeerde ik al Wolf Kielich, die in zijn boek
Anatomie van de gummiknuppel duidelijk maakt dat we de term "openbare orde" moeten zien als nieuwspraak voor "gevestigde orde". Alles wat maar een beetje anders is dan wat de massa 'normaal' vindt (of het nu gaat om knoflook, een donkere huid of -in de jaren 1960- jongens met lange haren) is dan bedreigend voor de openbare (= gevestigde) orde - en daar lijkt het hier sterk op...

En wat mij betreft, is de politie er om in te grijpen ALS er ongeregeldheden ontstaan. Met deze smoes van de burgemeester kan het hele sociale leven van Nederland wel tot stilstand worden gebracht.

Geen opmerkingen: