vrijdag 27 juli 2007

Hoezo 'vertrouwen in anti-terreurwetgeving'?

Eerder deze maand heb ik al geschreven over de in Australië zonder deugdelijk bewijs aangehouden arts Mohamed Haneef (toen hij na 12 dagen tegen borgtocht werd vrijgelaten werd hij weer opgesloten omdat zijn visum verlopen zou zijn - zou hij zijn borg teruggekregen hebben?). Zie hierover mijn artikelen En hoe gaat het nou met die in Australië gearresteerde arts? van 14 dezer en Australië rechtsstaat? Voor deze keer nog net van 22 juli.

Radio Nederland meldt vandaag, onder de titel Vragen rond Australisch terreuronderzoek, dat de Australische premier vindt dat het Australische volk "de waarheid en niets dan de waarheid" moet weten. Hij zegt dat niet omdat hij wil voorkomen dat de burgers twijfelen aan de rechtszekerheid in hun land... Nee, hij is "alleen bezorgd dat dit zorgt voor een ondermijning van het publieke vertrouwen in anti-terreurwetgeving".

Wie zijn eigen gezonde verstand gebruikt - en niet als een blind mijnpaard achter de leugens van politici (zoals Bush, Balkenende of Blair) aanrent - weet allang dat anti-terreurwetgeving niets met het voorkomen van terreur (of terrorisme) te maken heeft, maar alles met het veiligstellen van bepaalde belangen. Het zogenaamde terrorisme is alleen een excuus om ervoor te zorgen dat de burgers bang worden en daarom bereid zijn hun eigen belang ondergeschikt te maken aan dat stiekeme belang.

Net zoals Hitler ervoor zorgde dat in 1939 Duitse soldaten werden aangevallen door "Poolse" soldaten (in werkelijkheid Duitse soldaten in Poolse uniformen) om het Duitse volk te overtuigen van de noodzaak om Polen aan te vallen - zo misbruikte het régime van George B. ook de (nog steeds onduidelijker wordende) aanslagen van 11 september 2001 om Afghanistan in een oorlog te storten; en zo maakte hij het Verenigdestaatse volk bang voor aanvallen met (niet-bestaande) massavernietigingswapens om Irak te kunnen binnenvallen.

Zo probeert hij nu met een fictieve dreiging met kernwapens de bevolking warm te maken voor harde maatregelen tegen Iran; en zorgt hij ervoor dat de Verenigdestaatse propagandamachine iedereen ervan overtuigt dat Osama Bin Laden in Pakistan zit (in een grot, misschien wel dezelfde die eerst in Afghanistan lag), zodat hij ook dat land kan aanvallen. (Waar ik George B. zeg, bedoel ik overigens niet alleen hem, maar uiteraard ook de hele kliek rondom hem).

Hét terrorisme bestaat niet. Elk land heeft zo zijn eigen vorm van terrorisme: in de VS is dat de steeds sneller groeiende armoede en het feit dat iedereen daar zonder al te veel moeite grote groepen mensen kan doodschieten. In Nederland is het autoverkeer de grote terrorist.

In tal van landen is het de steeds grotere greep die de anti-terrorismewetgeving heeft op het privé-leven van de burgers: denk daarbij aan de ingrijpende maatregelen van de Duitse minus-ter Schäuble, of de ruime mogelijkheden in Groot-Brittannië om mensen -op grond van
verdenking van toekomstige terreurplannen- in theorie onbeperkt op te sluiten. Wie wil weten hoe dat voelt, kan ik lezing van Franz Kafka's "Het proces" dringend aanbevelen. Een Duitstalige versie is te vinden via e-Lib.at en een Engelstalige versie via het Project Gutenberg.

Geen opmerkingen: