zondag 29 juli 2007

De Verenigde Staten bouwen verder aan de wereldvrede

Het régime van Bush wil aan het Verenigdestaatse Congress een wapenhandeltje voorstellen voor Saudi Arabië (en haar buurlanden) ter waarde van uiteindelijk 20 miljard dollar (New York Times van gisteren).

Drie jaar nadat George Bush had aangedrongen op wereldwijde regels om ervoor te zorgen dat er niet meer landen zouden bijkomen die in staat zijn kernbrandstof te produceren, meldde het Verenigdestaatse Ministerie van Buitenlandse Zaken dat hierbij een uitzondering gemaakt moet worden voor India (New York Times, eveneens van gisteren). Bush had overigens al eerder steun toegezegd voor India's nucleaire plannetjes.

Het typische daarbij is (en dat heb ik hier al vaker benadrukt) dat India het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens niet ondertekend heeft en daar desondanks wél over beschikt, en in een explosieve regio ligt, naast buurland Pakistan, dat ook al kernwapens heeft. Vreemd genoeg dreigt Bush met oorlog (en Hillary Clinton met hardere maatregelen) tegen Iran, dat het betreffende bedrag wél ondertekend heeft, omdat dat land bezig is met de uitbreiding van haar nucleaire voorzieningen (onder toezicht van het IAEA, het Internationaal Bureau voor Atoomenergie).

Verder gaat Condo Rijst voorstellen doen voor een uitbreiding van de "hulp" aan Israel en Egypte voor de komende 10 jaar. De hulp voor Israel wordt verhoogd tot 3 miljard dollar per jaar (van 2,4 miljard op dit moment) en die van Egypte blijft 1,3 miljard dollar per jaar. (Haaretz 28 juli; lees ook de reacties onder het bericht.)

Het artikel in Haaretz maakt niet duidelijk waaraan de beloofde "hulp" besteed zal (moet?) worden, maar of het geld nu direct in wapentuig gestoken zal worden, of ervoor zorgt dat het Israelische régime het kan besteden aan andere zaken maakt niet verschil. Geld dat op andere terreinen uitgespaard wordt, kan (en zal) maar al te gemakkelijk aan wapens besteed worden. Tenslotte moet Israel wel zorgen voor stabiliteit (nieuwspraak voor "angst") in de regio, zodat de VS er hun vuile plannetjes kunnen (blijven) uitvoeren.


Geen opmerkingen: