maandag 16 juli 2007

Gewone domheid of perfide opzet?

Minus-ter Vogelaar (voor "wonen, wijken en integratie") heeft de Nederlandse samenleving weer eens wakkergeschud. Blij ben ik daar niet mee!

Misschien zit er wel een kern van waarheid in haar opmerking dat op den duur bepaalde invloeden uit de islam in de Nederlandse samenleving zullen doordringen - en dan denk ik vooral aan muziek (ook al was er dan een Engelstalige cover nodig om Aisha in Nederland tot een hit te maken) en misschien kleding - net zoals er ook andere invloeden geweest zijn. Ik hoop zelf dat de invloeden van de godsdiensten zelf naar de achtergrond zullen verdwijnen, naar de privé-sfeer van de individuele gelovigen - zonder dat we in de politiek steeds rekening moeten houden met politici die zich superieur voelen omdat ze zich geruggesteund voelen door een oud sprookjesboek.

Je kunt er echter donder op zeggen dat een opmerking als die van Vogelaar bij de massa niet zal leiden tot een filosofische benadering, maar tot dikke koppen in de Telegraaf, tot enge ingezonden brieven in het Algemeen Dagblad en tot schreeuwerige reacties bij de PvdV- en VVD-aanhangers. Dat is nu juist de manier om ervoor te zorgen dat het nooit goed komt tussen autochtone en allochtone Nederlanders.

En verbazingwekkend vind ik toch ook dat met name het CDA (als erfgenaam van de KVP), de PvdA en de VVD nog steeds niet openlijk toegeven dat zij aan de basis staan van de huidige spanningen. Waren het immers niet deze partijen die het voor de Nederlandse economie
van belang vonden om goedkope loonslaven uit het buitenland te importeren voor het vuile werk in de naïeve veronderstelling dat die mensen na een paar jaar weer zouden teruggaan? Daarom werden die mensen ook gewoon bij elkaar in woonkazernes gestopt, waren er tolken in de bedrijven, zodat de buitenlanders vooral buitenlanders bleven en niet de behoefte zouden voelen om in Nederland te blijven, en kregen ze vooral geen Nederlandse les aangeboden.

Het wordt tijd dat 'de politiek' zich eens terugtrekt (misschien een goede taak voor de zomerrecessie: de afgelopen maanden hebben ze zo weinig uitgevoerd dat het niet nodig is dat ze uitrusten) om zich te bezinnen over de achtergrond van de spanningen en wat ze daar daadwerkelijk aan kunnen doen. In ieder geval niet van dit soort dodelijke losse flodders afschieten!

Geen opmerkingen: