zaterdag 3 januari 2009

Demonstratie tegen Israelisch geweld tegen Gaza (Amsterdam, 03.01.2009)

Intussen zijn beelden beschikbaar van de demonstratie in Amsterdam vanmiddag tegen het Israelische geweld tegen de bevolking van de Gaza-strook - al gaat het officieel (volgens Israel, en uiteraard volgens Bush en zijn medeplichtigen) om het bestrijden van de 'terreurbeweging' Hamas, die evenwel niets anders doet dan zich legitiem verzetten tegen de illegale bezetting van hun land door Israel. Hetzelfde soort verzet tegen de nazi-bezetting wordt nu in Nederlandse geschiedenisboeken geroemd als heldhaftig - al werd het door de Duitse bezetters indertijd als terrorisme betiteld... Zie ten bewijze daarvoor het nevenstaande knipsel uit het Utrechts Nieuwsblad van 17 april 1944.

Beelden van de demonstratie, waaraan volgens de organisatoren door 10.000 mensen werd deelgenomen, volgens de politie door 1.500 mensen (terwijl de politie zich zélf al met enkele honderden -soms zelfs provocerend- langs de route geposteerd had) en volgens mijn eigen waarneming uit zo'n 5.000 mensen bestond, zijn op diverse TV-zenders te zien geweest.

De beste beeldimpressie trof ik aan in het RTL-nieuws van 19:30.
Het NOS-journaal van 18:00 heeft 53 seconden over voor beelden van de demonstratie; om 20:00 is deze kennelijk niet meer actueel (er wordt althans geen aandacht meer aan besteed). De Amsterdamse zender AT5 biedt op haar website een eigen verslag.

En het Jeugdjournaal combineert informatie over de demonstratie (waaraan 'bijna 2.000' mensen zouden hebben deelgenomen) met nieuws over de situatie in de Gaza-strook, waarbij echter ook de jeugd niet juist wordt voorgelicht. Het conflicht wordt teruggebracht tot "over en weer beschieten de twee groepen [Israel en Hamas] elkaar met raketten." Wel wordt duidelijk gemaakt dat de demonstranten (ook in andere landen) willen dat Israel het de gewelddadigheden tegen Gaza beëindigt, maar "Israel is het niet met de demonstranten eens: In Israel zeggen mensen dat de Palestijnen zijn begonnen met schieten. 'Pas als de Palestijnen ophouden, stoppen wij ook', zegt de Israelische regering."
En zo wordt het probleem teruggebracht tot Palestijnen die zomaar (uit verveling?) raketten afschieten op Israel. De grondoorzaak, de Israelische bezetting en houding jegens de Palestijnen bestaat kennelijk niet voor het Jeugdjournaal.
Zie ook deze korte opname op YouTube, die ongetwijfeld tegen Harry van Bommel en tegen de SP gebruikt zal gaan worden...

Wat bij de verslagen in de kranten, die grotendeels trouwhartig het door het Algemeen Nederlands PersPropagandabureau voorgekauwde nieuws weergeven, vooral opvalt en me doet gruwelen zijn de vreselijk ongenuanceerde reacties van verreweg de meeste reagenten, die qua intelligentie het niveau van George Bush niet eens bereiken... Maar wat wil je met de pro-Israel propaganda die al decennialang over Nederland wordt uitgestort?

Wacht overigens niet te lang met de TV-fragmenten te bekijken. Ik weet niet of ze lang beschikbaar zullen zijn...

Geen opmerkingen: