dinsdag 13 januari 2009

Waarom Condoleezza Rice zich onthield van stemming - of: Bush, slaafje van Olmert

Enkele dagen geleden was zowat iedereen stomverbaasd dat Condoleezza Rice zich onthield van stemming toen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde over een resolutie in verband met de Israelische aanvallen op de Gaza-strook. En dat terwijl de resolutie al zover was uitgekleed dat het leek dat zelfs de Verenigde Staten deze keer de resolutie zouden steunen. (zie mijn artikel De internationale politiek in één woord: LEUGENS! van 9 januari).

We weten nu waarom Rice zich onthield van stemming. Het lijkt ongelooflijk, maar dat was in bevel van de Israelische eerste minister, Ehud Olmert. Deze vertelde gisteren dat hij Bush opgebeld had om hem te vragen ervoor te zorgen dat de Verenigde staten zich
bij de stemming zouden onthouden. Bush was weliswaar in Philadelphia een toespraak aan het geven, maar op opdracht van Olmert verliet hij het podium om hem te woord te staan. Vervolgens belde Bush naar Rice en die onthield zich dus van stemming.

Van Verenigdestaatse zijde wordt het bovenstaande ontkend, en ook Rice geeft later andere redenen, maar... (Associated Press, o.a. via de Mail Tribune vandaag).

... in feite zijn beide partijen niet te vertrouwen, dus de bewering van Olmert zal wel kloppen...

Geen opmerkingen: