zondag 4 januari 2009

Wat ieder van ons INDIVIDUEEL kan doen tegen Israel!

Een pamflet van SAP (Socialistische Alternatieve Politiek) en Grenzeloos, tijdschrift voor socialisme, dat ik gisteren tijdens de demonstratie tegen de Israelische aanvallen op Gaza kreeg:


Bevrijd Palestina en de Arabische wereld. Boycot Israël!

De gruwelijke Israëlische aanval op de Palestijnse bevolking in Gaza staat niet op zichzelf. De apartheidsstaat Israël geeft weinig om de levens van Palestijnen. Gesteund door de internationale gemeenschap accepteert de staat Israël alleen Palestijnen die buigen voor onderdrukking en militair geweld en bereid zijn de Israëlische voorwaarden voor vrede te accepteren. De overgrote meerderheid van de Palestijnen weigert echter te buigen. Dat is bewonderenswaardig en ze verdienen daarom onze solidariteit.

Op talloze conferenties wordt al jarenlang gesproken over vrede in het Midden-Oosten. Uitgangspunt is altijd dat de Palestijnen afzien van het grootste deel van Palestina. Zij moeten zich tevreden stellen met een klein pseudo-staatje, dat economisch volledig afhankelijk is van Israël. En de vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen mogen volgens dergelijke vredesplannen ook nooit meer terugkeren naar hun dorpen en worden definitief aan hun lot overgelaten. Een ander uitgangspunt is dat de Palestijnen die nog in Israël wonen accepteren dat ze minder rechten hebben dan de Israëli's. Natuurlijk kan het Palestijnse volk deze voorwaarden niet accepteren.

Door de consequente weigering te buigen voor onrechtvaardigheid hebben de Palestijnen zich de vijandschap van Israël, de Verenigde Staten en haar bondgenoten, zoals de Nederlandse regering, op de hals gehaald. Ook veel Arabische regeringen, die vooral geïnteresseerd zijn in het uitbuiten van hun eigen bevolking, vrezen een volk dat zo voor zijn vrijheid op blijft komen. Terwijl de bommen nu op Gaza vallen blijft Saoedi Arabië geld aan de Verenigde Staten lenen, de steunpilaar van Israël. En dat op het moment dat Amerika door de kredietcrisis zwak is en gevoelig voor Saoedische druk.

In het olierijke Latijns-Amerikaanse land Venezuela wordt onder president Chávez gepoogd een politiek te voeren die in het belang van de armen is. Met de olie van Saoedi-Arabië en Irak zou er van Bagdad tot Casablanca ook een democratisch en sociaal beleid gevoerd kunnen worden. Welvarende en democratische samenlevingen in de regio zouden ook voor arme Israëli's - die nu in de rij moeten staan voor de gaarkeukens van liefdadigheidsorganisaties - een aantrekkelijk alternatief zijn. Maar zo'n alternatief willen de Arabische, Israëlische, Europese en Amerikaanse elites natuurlijk niet. Het heeft daarom weinig zin op het bloedbad in Gaza te reageren met de zoveelste morele oproep aan de regering. Veel belangrijker is het om ons te organiseren en collectief in actie te komen tegen het geweld en de hypocrisie.
  • Blijf niet alleen met je boosheid. Sluit je op lokaal niveau aan bij een Palestina-solidariteitsgroep of richt er één op.
  • Koop geen Israëlische producten, start een boycot-campagne en begin bijvoorbeeld bij je eigen supermarkt of de Turkse of Marokkaanse groenteboer op de hoek, die nog veel te vaak Israëlische producten verkoopt.
  • Eis van je vakbond en andere maatschappelijke organisaties waar je lid van bent om afstand te nemen van het Israëlische geweld en van het huidige Nederlandse beleid.
Israeëlische producten zijn te herkennen aan de barcode 729.

Geen opmerkingen: