zaterdag 17 januari 2009

De waarheid verzwijgen is net zo erg als liegen...

En dat geldt ook voor nieuwslezer Philip Freriks, die in het NOS-journaal van 20:00 wel melding maakt van twee door een Israelische aanval gewonde dochters van een arts, maar niet vermeldt dat bij dezelfde beschieting van zijn woning ook drie dochters en een nichtje van dezelfde man (Dr. Ezzeldeen Abu Al-Aish) vermoord werden, zoals AlJazeera (in het Engels) meldde, en zoals ook bleek uit het programma van de Israelische TV-zender nana10, die dagelijks sprak met Dr. Al-Aish om toch informatie uit de Gaza-strook te kunnen melden, ondanks het verbod van de Israelische overheid om daar Israelische journalisten toe te laten.

En het is natuurlijk net zo weinigzeggend (zij het op een ander niveau) dat "Twee- tot driehonderd mensen" vanmiddag op de Dam in Amsterdam "schoenen gegooid [hebben] naar beeltenissen van onder anderen premier Jan Peter Balkenende" (Trouw vandaag), want dit zegt niets over het aantal aanwezigen. Ik was er ook bij en er waren meer dan genoeg schoenenwerpers, zodat ik -en nog talloze anderen- daaraan niet meegedaan hebben. Hoeveel mensen waren er dus aanwezig? Ik schat dat er, op het moment dat het begon te regenen (ik schat rond 13:40, maar ik heb niet op de tijd gelet) tussen 350 en 500 mensen aanwezig waren, en om 14:10 schat ik dat er nog zo'n 200 mensen aanwezig waren.
Naast het portret van Balkenende waren er trouwens ook foto's van Ehud Olmert, George W. Bush en Hosni Mubarak.

Nog bonter maakt het echter het ANP, dat het bestaat om te spreken over "Ruim honderd mensen" (o.a. het Parool vandaag). Wiskundig gezien is dit natuurlijk juist, zelfs 100.000 kan met een beetje fantasie nog gezien worden als "ruim honderd", maar de bedoeling is duidelijk: we moeten vooral goed begrijpen dat van de 16.000.000 Nederlanders er maar 100 zijn, die de moeite namen om te gaan demonstreren.

De andere demonstraties, ook vanmiddag, tegen het moorddadige Israelische geweld in de Gaza-strook, worden niet genoemd in het bericht over de demonstratie in Amsterdam. Daarvoor moeten we in andere, regionale, kranten zijn:
1.000 demonstranten in Oss (Brabants Dagblad vandaag);
300 demonstranten (geschat) in Nijmegen (De Gelderlander vandaag);
ruim 300 demonstranten in Doetinchem (de Gelderlander vandaag);
500 demonstranten in Venlo (De Limburger vandaag);
ongeveer 70 bij CDA-receptie in Haarlem (Haarlems Dagblad vandaag); volgens het Reformatorisch Dagblad waren het er ongeveer 80.
ongeveer 450 in Lelystad (de Stentor vandaag);
ongeveer 200 in Enschede (TC Tubantia vandaag);
ongeveer 200 in Groningen en een onbekend aantal in Veendam (Blik op Nieuws, vandaag, met de vreselijk suggestieve titel Demonstranten steken vlag in brand).

De bedoeling hiervan is duidelijk: proberen ons de indruk te geven dat er in Amsterdam, waar immers altijd relletjes zijn, een stelletje mensen schoenen hebben gegooid naar een foto van "onze" premier (NIET de mijne!).

Geen opmerkingen: