donderdag 16 maart 2006

Bush gaat voort met zijn strijd voor de vrede in Irak...

Vandaag is een grootschalige aanval begonnen op Samarra (± 100 km ten noorden van Baghdad) om de vrede in het land terug te brengen - althans dat is de boodschap dit door het Pentagon wordt uitgedragen. Het Pentagon (het Verenigdestaatse ministerie van oorlog) is ook de enige bron van informatie over deze nieuwe oorlogshandelingen. Ik heb althans tot op heden nog nergens een verwijzing gehoord van een andere bron. (Informatie van Radio Nacional de España en BBC World Service.

Het is een griezelig voorteken dat er geen enkele (min of meer) onafhankelijke bron is in Samara of bij de acties. Dat doet het ergste vrezen voor nieuwe schendingen van de mensenrechten en het oorlogsrecht. Er zullen ongetwijfeld weer duizenden doden te betreuren zijn, zoals een tijd geleden bij gelijksoortige acties in Fallujah...

Wanneer, oh wanneer, durft een van de medeplichtigen eindelijk eens zijn bek open te trekken? Waar blijft 'onze' zogenaamd christelijke premier Balkenende? Of iemand anders van zijn régime?

Op dit moment is de American Forces Network druk bezig met het uitzenden van een programma waarin mensen kunnen opbellen over het leven in Irak... er word druk geluld over de Effectenbeurs in Baghdad die langzaam van de grond komt, over het feit dat een bepaalde politica niet zonder lijfwacht de straat op durft door de opstandelingen en nog wat van dat soort onderwerpen, maar over militaire acties geen woord.
Een -engels sprekende- Irakees vertelt hoe hij onder Sadam Hussein geen eigen telefoon had (en nu wel), hoe hoog de inflatie was, terwijl er nu een vrije markt is [geweldig!], maar dat veel wegen om veiligheidsredenen gedeeltelijk afgesloten zijn [allemaal de schuld van de terroristen]. Hij heeft regelmatig gezien hoe [Verenigdestaatse] soldaten gewone burgers hielpen en dat is hartstikke goed... [Wij hebben de laatste jaren ook beelden gezien van andere activiteiten van de Verenigdestaatse soldaten.]

Geen opmerkingen: