woensdag 22 maart 2006

Klopt het is of is het de zoveelste poging tot volksverlakkerij?

Volgens een kop in de Metro van vandaag nemen de "Koopkracht en werkgelegenheid [...] toe", althans, dat denkt het CPB volgens de tekst van het berichtje. Het berichtje is verder nogal in alleluja-stemming:

 • de koopkracht stijgt dit jaar met gemiddeld 1,5% en volgend jaar 0,75%;
 • voor 2006 wordt een economische groei van 2,75% 'geraamd' (klinkt duurder dan wat het betekent) en voor volgend jaar zelfs van 3%;
 • De werkgelegenheid neemt toe en de werkloosheid daalt in twee jaar met 115.000 personen;
 • en: de inflatie is in januari/februari 2006 afgenomen tot gemiddeld 1,2%.

  Uiteraard is dit niet meer dan een zoveelste poging om ons blij te maken met opgeklopte lucht. Het enige feitelijke uit het bericht is in ieder geval al een dikke gotspe: januari en februari zijn altijd maanden met een lage inflatie (na de dure decembermaand komt er uitverkoop).

  En wat er verder in staat is niet meer dan een poging ons zo positief te stemmen dat we niet merken dat er niet meer van uit komt dan van de voortdurende loze beloften van minus-ter Zalm dat onze koopkracht 'volgend jaar' zal verbeteren.

  Dit contrasteert overigens leuk met een klein artikeltje in dezelfde Metro, waarin vermeld wordt dat "44% van de Nederlanders [...] er netto sinds december op achteruit [is] gegaan", vaak tengevolge van "allerlei overheidsmaatregelen".

  Het addertje zit natuurlijk in het woordje gemiddeld: als de koopkracht van patsers van Essent e.d. er met 10.000-en procenten op vooruit gaat, kan die van ons rustig een paar procent dalen, dan houd je gemiddels toch nog een groei over.

  En hoe gaat de werkgelegenheid toenemen? Komen er meer arbeidsplaatsen? Worden die door bijv. Polen opgevuld, die tegen een hongerloontje worden uitgebuit, of door wonderbaarlijk genezen WAO-ers?
  En hoe daalt in deze context dan de werkloosheid, wanneer er meer mensen werk zoeken (de ex-WAO-ers en de Oost-Europeanen), terwijl daarnaast verlangd wordt dat mensen tot steeds hogere leeftijd blijven werken? Lijkt me eerder een truukje van de Wizard of Oz: ook veel grootspraak (humbug), maar uiteindelijk toch maar een bibberend klein mannetje.

 • Geen opmerkingen: