dinsdag 14 maart 2006

Fraude en kapitalisme/neoliberalisme horen bij elkaar!

Vanmiddag las ik op NOS Teletekst over een grootschalige fraudezaak in de Rotterdamse haven, waarbij een bende voor zeker 8 miljoen euri premies en belastingen achtergehouden heeft: een uitzuigbureau heeft 200 buitenlanders met valse papieren onderhoudswerk laten uitvoeren. Het ging daarbij volgens staatssecretaris Van Hoof vooral om Polen - en dat verklaart wellicht meteen waarom deze zelfde Van Hoof de grenzen open wil zetten voor Polen: dan kan er misbruik gemaakt worden op andere manieren, die misschien minder gemakkelijk opvallen, of minder strafbaar zijn.

Hoe lang moet het nog duren voordat de grote massa's begrijpen dat het kapitalisme (tegenwoordig bij voorkeur 'neoliberalisme' genoemd) niet kan werken zonder fraude? Het begint al bij de aanbestedingen voor grote werkzaamheden: bedrijven maken onderling afspraken, zodat ze samen hun prijzen kunnen opdrijven. Een van de bedrijven maakt daarbij een iets lagere offerte (dat wordt afgesproken, zodat alle bedrijven afwisselend aan de beurt komen), en wanneer dan eenmaal de opdracht gegund is, komen er ineens allerlei onverwachte tegenvallers, waardoor de prijzen torenhoog oplopen (denk maar aan de Stopera in Amsterdam, de Betuwelijn, de HSL, enz.).
En natuurlijk worden links en rechts hoge ambtenaren gefêteerd in exclusieve hoerenkasten, krijgen ze dure reisjes aangeboden naar voetbalkampioenschappen, 'skyboxen' uiteraard inbegrepen (het zou je maar overkomen, getver!) e.d.
Wordt er uiteindelijk een bedrijf betrapt op fraude, dan worden er symbolische boetes opgelegd ('schikkingen' heet dat), want anders komt de werkgelegenheid in gevaar, en dat is natuurlijk ook niet gewenst...


Maar wat kunnen we anders verwachten, wanneer een drugshandelaar (bij wet verboden en strafbare bezigheid) de kosten voor zijn (verboden) wapens als bedrijfskosten mag aftrekken bij zijn aangifte inkomstenbelasting.

Waarschuwing: en waag het nu niet te zeggen dat er in de Sovjet Unie en haar satellietstaten ook fraude bestond, om zo aan te tonen dat het communisme ook bij de gratie van fraude functioneerde, want daar was geen sprake van communisme, maar van staatscommunisme. Reageer ook ajb niet met de opmerking dat er ook PvdA-ers op fraude betrapt worden, want ook de PvdA heeft (zeker tegenwoordig) nog maar nauwelijks iets met socialisme te maken... En bovendien zijn niet alle socialisten eerlijk, ook zij zijn mensen met hun menselijke zwakheden.

De boodschap van dit bericht is dat je met afkeurende blik moet reageren, wanneer je weer eens een lid van een kapitalistische partij (of medewerkers van een bedrijf) hoort beweren dat ze tegen fraude zijn. Weet dan, dat ze alleen bedoelen dat ze het stom vinden wanneer er zo slordig gefraudeerd wordt dat het uitkomt...

Eerlijke mensen (dat omvat échte christenen, socialisten, communisten, anarchisten, en sluit expliciet kapitalisten en neoliberalen uit) zijn ontwikkeld genoeg om verder te kijken dan hun eigen bankrekening, en zijn daarnaast beschaafd genoeg om zich niet prettig te voelen wanneer ze weten dat ze een luxe leven kunnen leiden dankzij de uitbuiting van anderen. Mensen met fatsoen proberen niet hun geweten te sussen door af een toe een symbolisch bedragje (fiscaal aftrekbaar uiteraard) te schenken aan een 'goed doel', zoals bijv. Micro$oft dat van zijn miljardenwinst enkele jaren geleden 100.000 $ aan een AIDS-stichting in India gaf. Het geld zal wel goed terechtkomen, maar wanneer MS zijn software goedkoper verkocht, zou er links en rechts veel meer geld overblijven dat nuttig besteed kan worden...

Geen opmerkingen: