woensdag 15 maart 2006

Inderdaad: overlast blijft overlast!

Vandaag werd links en rechts gepubliceerd over een TNO-onderzoek, waaruit gebleken was dat ventilatiesystemen in de horeca de rook-overlast voor een groot gedeelte kunnen verminderen.

Uiteraard is dit naar de zin van de tabaksindustrie, en ook de horeca zal stiekem wel blij zijn, want daaar zitten ze nog steeds te mekkeren over terugloop van de omzet door anti-rook-maatregelen. Ze hebben daar nog steeds een kolossale blinde vlek voor de verlaging van hun omzet door de creatieve manier waarop ze na de invoering van de Euro hun prijzen hebben 'omgerekend'.

Natuurlijk zouden ze eigenlijk blij moeten zijn met een rookverbod: dan kunnen ze bij de overheid gaan klagen over de terugval in hun omzet en ter compensatie een vergoedingenregeling eisen.

De nieuwsbrief van het FNV had vandaag zijn enquête gewijd aan de door het TNO onderzochte ventilatiesystemen, met de volgende resultaten (en opties):
Ventilatiesystemen blijken in de horeca overlast door tabalsrook flink te beperken, aldus TNO.
37,6% - Mooi. Een rookverbod in de horeca is dus overbodig.
47,7% - Beperkte overlast, is nog steeds overlast. De horeca moet rookvrij.
14,8% - Het maakt mij niets uit
Als we de meninglozen uitschakelen, houden we dus een ruime meerderheid over die zich niet wil laten paaien door lapmiddelen. Gelukkig maar, al hadden de percentages nog wel wat duidelijker mogen liggen wat mij betreft.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik word misselijk van dat gezijk over het verbieden van roken. Ik rook al 25 jaar niet meer, maar overweeg steeds meer om een doos goede sigaren aan te schaffen. In Ierland is het verbod al geldig: inderdaad staan er nu voor de pubs rijtjes mensen te roken. De publican krijgt de grootste boete als er in de tent gerookt wordt. Bespottelijk. Het wordt gecontroleerd door een speciale brigade uit andere steden, want plaatselijke politie gaat echt de buurtgenoten niet aangeven. Maar goed: ik ben dus voor gewoon toelaten van roken, alcoholische dranken, chocolade, sporten waarbij je enkels kapotgetrapt worden en zo meer. Als er vraag is naar rookvrije kroegen, dan komen die er heus wel. En inderdaad, een luchtbehandelings installatie kan, gecombineerd met een handige indeling van kroeg of restaurant, een keuzemogelijkheid geven. Ik heb het liefst een soort keurmerk bij de ingang van een kroeg, waarop bijvoorbeeld met sterren aangegeven wordt hoe brandgevaarlijk het er is; hoe de rooksituatie is ingedeeld; hoe de keuken is en zo. Dan kan je zelf kiezen of je kiest voor een rookhol met slechte brandbeveiliging waar het wellicht wel erg gezellig is. Ik wordt echt kots van al dat gebetuttel, waar in dit geval kennelijk dwarslezer ook een voorstander van is!