donderdag 23 maart 2006

Laatste sputters van PvdA in doodsstrijd?

Het wordt steeds moeilijker het verschil te zien tussen de van huis uit sociaal-democratische PvdA en de LPF, of liever profeet Pim Fortuyn, die ook van alles wat los en vast zat aanhaalde om maar duidelijk te maken dat hij wist wat er zoal in de samenleving leefde - zonder daarbij zelfs maar te suggereren dat hij de hete hangijzers wel even zou wegwerken.

De PvdA heeft nu het plan geopperd om 'niet-werkende, hoogopgeleide vrouwen [waarom alleen vrouwen?] een deel van hun studiekosten terug te laten betalen' (Metro van vandaag).

Ik begrijp dat de PvdA een beetje wanhopig begint te worden, nu het 'lekkere kontje' van boegbeeld Woutertje B. (naar ik me door bevriende vrouwen heb laten verzekeren) er steeds minder lekker uitziet [getver, alleen het idee al!] en de partij toch koste wat het koste bij de parlementsverkiezingen in 2007 nog meer stemmen wil trekken dan ze er bij de gemeenteraadsverkiezingen enkele weken geleden al geheel onverdiend bij elkaar scharrelde.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen en dat zien we nu hier ook weer. Wat de partij met deze kreet over hoogopgeleide vrouwen precies beoogt is mij niet duidelijk, maar ik ben bang dat ze probeert in te spelen op bepaalde klassen in de samenleving, die niet veel ophebben met studenten, die lekker 'van onze centen' elke avond in de kroeg zitten en van ons profiteren. Er zijn ongetwijfeld nog steeds mensen wier visie wat dat betreft in de jaren 1960 is blijven steken.

Wat wil de PvdA nou eigenlijk (afgezien van stemmen lokken, natuurlijk)? Nederland heeft hoogopgeleide mensen nodig om economisch niet achterop te raken; vrouwen moeten dezelfde kansen krijgen als mannen (maar wat doen ze dan om mannen ook kinderen te laten krijgen?); Nederland moet niet vergrijzen...

Het zal allemaal wel... De PvdA zit ook al jaren ongenuanceerd te zeuren over afschaffing van de hypotheekrente-aftrek, waarbij met strakke oogkleppen voorbij wordt gegaan aan het feit dat veel mensen nog redelijk kunnen wonen omdat ze zich dankzij die aftrek een koophuis hebben kunnen veroorloven.

Maar, om terug te komen op het plannetje over die hoogopgeleide, niet-werkende vrouwen...
Wat moet er gebeuren wanneer die vrouwen wel werken, maar niet in de richting waarvoor ze zijn opgeleid? Tenslotte zijn werklozen verplicht om elke baan aan te nemen, waarvoor ze fysiek geschikt zijn. Wat als je een archeologe bent die alleen een baantje heeft kunnen vinden aan de kassa van de supermarkt van Piet Heins nazaten?

Of, wat doen we met een afgestudeerde man, die een mooie baan kan krijgen in, pak weg, Parijs of Londen? Tenslotte profiteert Nederland ook niet van wat hij in Nederland geleerd heeft.

Of, een buitenlander die in Nederland studeert en na zijn studie weer terugkeert naar zijn land van herkomst?

Moeten die ook "een deel van de kosten van hun opleiding [...] terugbetalen"? En als ze dat nou niet kunnen? Tenslotte leven de meeste studenten tegenwoordig niet in al te grote luxe (tenzij ze natuurlijk prins zijn of zoon van een of andere Essent-profiteur). Worden ze dan weggestopt in een van de luxe bajesboten (waarin nu onschuldige uitgeprocedeerde asielzoekers in mensonwaardige omstandigheden worden opgesloten), waar ze dwangarbeid moeten doen totdat ze 'een deel van de kosten' hebben terugverdiend?

Reken maar niet op een zinnige reactie van de PvdA. De enige zinnige reactie kan van de kiezer komen: boycot de PvdA!

Hecht in ieder geval geen waarde aan kletspraatjes over te hoge kosten voor de Nederlandse samenleving: zolang er geld is voor (ik kan het niet vaak genoeg herhalen) megalomane en al bij voorbaat tot mislukking genoemde prestige-projecten, zoals de Betuwelijn of de JSF-straaljagertjes, is er geen enkele noodzaak om te bezuinigen op zaken die wél in het algemeen belang zijn.
Waarom horen we de laatste tijd overigens zo weinig over de Betuwelijn of die straaljagertjes? Hopen ze dat we de kolossale politieke blunders van de laatste decennia vergeten?

Geen opmerkingen: