woensdag 1 maart 2006

Dat die Bush dat nog in zich heeft... Driewerf BAH!

De Verenigdestaatse president George Double-Me Bush is de laatste tijd hard bezig om de mensheid voor te bereiden op een aanval op Iran, want het land is bezig zijn kernenergie-projecten te hervatten. Dat is natuurlijk eng -volgens Bush- want het is niet duidelijk of dat alleen bedoeld is voor energie-productie. Iran zou namelijk ook kernbommen kunnen (willen) produceren.

Daar heeft Bush wel gelijk in, want dat kan inderdaad niet uitgesloten worden. Waarom zou Iran dat echter niet mogen, wanneer de VS zelf ook over een aanzienlijk kernwapen-arsenaal beschikken? De laatste jaren is maar al te duidelijk geworden dat de VS ook niet schuwt voor een aanvalsoorlog op basis van gemakkelijk door te prikken leugens - waarbij de gedachte aan de inzet van kernwapens de revue passeerde - zoals al een tijdje geleden uitlekte.

M.a.w. de VS vormen ook een groot gevaar voor de wereldvrede (we hoeven alleen maar te kijken naar Bush' "oorlog tegen het terrorisme", waarvoor in ieder geval Afghanistan, en Irak zijn verworden tot een permanent slagveld, ondanks alle mooie kletspraatjes over vrijheid en democratie (typisch genoeg ook de twee mooi klinkende woorden die de VVD in haar naam misbruikt). Het zou me niet verwonderen wanneer de kernactiviteiten van Iran juist veroorzaakt zijn door de in de regio gecreëerde instabiliteit...

De tweeslachtigheid gaat echter nog verder: vandaag meldt de Barcelonese krant La Vanguardia dat Bush in India was en dat hij daar afspraken gemaakt heeft over een kernprogramma, waarvan de details niet openbaar gemaakt zijn.

Is India een betrouwbare natie? Het land heeft tenslotte het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens niet ondertekend! De regio is bepaald niet stabiel: India is nog steeds in een conflict verwikkeld met VS-vriendje Pakistan vanwege Kashmir. Waarom zou India wél aan kernenergie mogen werken en Iran niet? Trouwens: waarom accepteert het grootste deel van de wereldbevolking zomaar dat de VS zich het recht aanmatigen om (zogenaamd) politie-agentje te spelen over de hele wereld?

Volgens mij is kernenergie hoe dan ook eng, zelfs al worden er niet actief kernwapens gemaakt. Alleen het afval van een kernenergiecentrale is al gevaarlijk genoeg. Het blijft eeuwenlang een gevaar voor de gezondheid, en een beetje terrorist moet zonder al te veel moeite in staat zijn aan kernafval te komen, waarmee dodelijke 'vuile bommen' gemaakt kunnen worden.

Geen opmerkingen: