zaterdag 18 maart 2006

Overigens: waar was nep-links bij de demonstratie?

Wat overigens ook niet te missen opvallend was bij de demonstratie van afgelopen middag in Amsterdam (zie vorig bericht), was de overduidelijke afwezigheid van de zogenaamd linkse partijen die o.a. na de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam op weinig elegante wijze de touwtjes in handen hebben genomen, de PvdA en GroenLinks. (Foto © 2006 Dwarslezer)

Bij eerdere demonstraties waren er steeds grote hoeveelheden PvdA- en GroenLinks-vlaggen te zien, en werden er door partijleden stickers e.d. uitgedeeld. Vandaag blonken ze uitsluitend door afwezigheid.

Eigenlijk mogen we deze partijen wel dankbaar zijn, omdat ze nu vandaag ook in dít verband hun ware gezicht getoond hebben. Bij het referendum over de Europese 'grondwet' toonden ze al duidelijk hun voorkeur voor een neoliberaal Europa (waarbij ik me overigens zeer ernstig afvraag of ze ook vóór zouden zijn geweest, wanneer ze de ontwerptekst aandachtig doorgenomen hadden), maar nu geven ze ook te kennen dat ze kennelijk geen moeite hebben met de oorlogspolitiek van Bush en zijn hielenlikker Balkende Ellende.

De partijen en groeperingen die deze keer wél duidelijk (opnieuw) hun menslievende mening uitdroegen, waren de SP, de Internationale Socialisten, DIDF (Federatie van democratische [Turkse] arbeidersverenigingen), de NCPN en diverse andere linkse organisaties.

En tijdens de demonstratieve tocht door een deel van Amsterdam kregen we ook van tal van (vaak oudere) mensen bemoedigende opgestoken duimen of gebaren.

En natuurlijk was de politie ook in groten getale uitgetrokken (alsof ze minstens een gewapende bestorming van de Verenigdestaatse ambassade of het Holland Casino verwachtten)...

Fotografen van de AIVD zijn me niet opgevallen, maar die struinen ongetwijfeld de komende dagen het internet af op zoek naar foto's. Naar mijn foto hoeven ze niet te zoeken: die hebben ze beslist al van talloze eerdere demonstraties tegen de oorlog in Vietnam, de staatsgreep van Pinochet, kernenergie (Kalkar, Doel, Dodewaard), de wapenwedloop (o.a. neutronenbom), enz...

Geen opmerkingen: