maandag 13 maart 2006

Irak mag toch wel blij zijn met de goede zorgen van de VS! (vervolg)

Aanvulling op het bericht van enkele minuten geleden:
Volgens de American Forces Network was de toespraak in de George Washington University in Washington, D.C. (misschien was dat de reden waarom de studenten zo vriendelijk klapten na Bush' verhaaltje).

Hij vestigde de nadruk erop dat het juist nú zo hard nodig is om de geschillen (en verschillen) tussen de diverse godsdienstige groepen ondergeschikt te maken aan de stabiliteit in het land. Die noodzaak is met name nu zo belangrijk, nadat door de aanslag op de 'Gouden Moskee' de spanningen hoog zijn opgelopen.

Volgens een commentator is het vooral Bush' bedoeling om te proberen weer wat steun te krijgen voor zijn oorlogsbeleid, waarbij hij erop wees dat het riskant is om al te positief te doen over de huidige situatie, "maar het is het beste dat hij op dit moment te bieden heeft". Verder wil Bush volgens deze commentator -door de verwijzing naar de Iraanse oorsprong van sommige wapens ("improvised explosive devises" - geïmproviseerd ontploftuig)- de suggestie wekken dat de ellende in Irak mede door buitenstaanders wordt veroorzaakt.

Ik zie het zelf allemaal een beetje anders: om te beginnen is de Iraakse marionet-regering onevenwichtig samengesteld: terwijl het ene ministerie in de handen van Sunnieten is, zijn Shi'iten weer de baas in andere ministeries. Dat is bij voorbaat vragen om problemen.

En de verwijzing naar Iran dient volgens mij niet om Irakezen vrij te spreken van betrokkenheid bij het verzet tegen de bezetters, maar om zijn meelopertjes vast warm te maken voor een aanval op Iran.
Een interessante zaak zou het zijn, wanneer bij gelegenheid wapentuig van Verenigdestaatse oorsprong gevonden zou worden bij verzetsstrijders. Gaat Bush dan de VS aanvallen? Of zou hij toch beseffen dat dat het land is, waarover hij de baas speelt?

Geen opmerkingen: