maandag 11 juni 2007

Nieuws? Of nieuwe vragen?

Het ANP verblijdt ons vandaag met de mededeling dat middelbare scholieren beter met geld omgaan dan voorgaande jaren, blijkens een rapport van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Per maand houden ze nu gemiddeld € 20 over, terwijl ze twee jaar geleden nog € 11 tekortkwamen.

Als je echter verder leest dan de eerste alinea (zie o.a. in de Volkskrant), dan ontdek je dat -zoals ook de kop van het bericht aangeeft- scholieren een groter beroep doen op hun ouders: ouders geven meer geld en ze springen gemakkelijk bij in geval van nood. Ook betalen veel ouders de kosten voor kleding en telefoon.

Wat is de nieuwswaarde van dit bericht? Minimaal. Jongeren houden dan misschien wel meer geld over, maar hun ouders springen ook gemakkelijker bij. Kortom: jongeren kunnen nog steeds niet met geld omgaan. Maar het vult weer wel een aantal vierkante centimeters in de gelijkgeschakelde pers!

De kop in de Volkskrant (Ouders betalen meer voor scholier) klopt technisch gezien wel, maar is toch vooral behoorlijk misleidend, omdat op het eerste moment gemakkelijk de indruk kan ontstaan dat het onderwijs weer eens duurder is geworden....
Andere kranten en krantjes hebben het echter gewoon -conform de suggestieve eerste alinea van het ANP- over: Scholier gaat beter met geld om of maken zelf een leuke suggestieve kop (zoals De Pers in een 'eigen' artikel: Nibud: scholieren hebben financiën op orde).

1 opmerking:

Anoniem zei

maar meiden doen het slechter dan die andere soort pubers

Waren daar vorig jaar niet een paar vreselijke programma's over die konstateerden dat steeds meer meiden geld verdienden in de gunstverlenende sektor, "omdat het zo'n gemakkelijk verdiend geld is, en naderhand niet dat gezeur dat je bij lenen krijgt".

Terwijl iedereen weet dat geleend geld voor veel mensen (niet alleen in de onderzochte leeftijdsgroep) hetzelfde is als gekregen geld - slecht voorbeeld kopieert zo lekker weg.

... Nee, ik kan, zo heel in het algemeen, niet anders zeggen dan dat de nix-kultuur-jeugd daadwerkelijk beter met z'n geld omgaat: ze houden het vast, laten de ouwelui gewoon (overal voor) dokken - of is dat een loden deur van te dik hout?