vrijdag 15 juni 2007

Journalistiek op zijn Nederlands

Helaas is het niet de eerste keer en nog helazer zal het ook niet de laatste keer zijn, maar toch kan ik niet anders doen dan maar weer eens te verwijzen naar de leugenachtige praktijken van sommige zogenaamde journalisten.

Vandaag schrijft -in De Pers- ene Eva Ludemann (is dat misschien een pseudoniem van Olmert?) onder de titel 'Abbas heeft ons verraden!' (mét aanhaaltekens!), omdat Fatah 'de strijd om de Gazastrook verloren' heeft. Abbas, degenene die met de steun van Israel, de VS en de EU de democratie in het Palestijnse gebied nog verder om zeep moest helpen, 'wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen om het geweld te beëindigen'. Honderden hoge Fatah-pieten hebben 'nota bene aartsvijand Israël gesmeekt hen via de zee te evacueren'. Volgens Eva 'riepen de [!] juichende overwinnaars' "nu kunnen we ons weer op de strijd tegen Israël richten".

Denk echter niet dat Eva niet weet hoe het in elkaar steekt. Op bladzijde 9 (het voorgaande stond op pagina 3) vertelt ze namelijk 'Sinds Hamas in januari 2006 de verkiezingen won, heeft Fatah er alles aan gedaan om het zijn aartsrivaal onmogelijk te maken te regeren'. Desondanks liegt ze twee kolommen verder weer gewoon verder met de Verenigdestaatse/Israelische (het is soms erg moeilijk om die twee uit elkaar te houden) propagandapraatjes, want 'Hamas staat nog altijd op de internationale lijst van terroristische organisaties, omdat het Israël weigert te erkennen'. Daarom zal Hamas wel geboycot blijven worden en moet het 'nog zwaarder leunen op die andere schurkenstaat Iran, die Hamas met wapens en geld in staat heeft gesteld de heerschappij over Gaza op te eisen'. En Eva sluit dan waardig af met 'Daarmee komt de Gazastrook steeds meer in de frontlinie van de Koude Oorlog tussen de VS en Iran.' (Vandaag in het neoliberale propagandablaadje De Pers)

Wie heeft wie verraden? Dat is het eerste waarbij Eva kolossaal de mist ingaat. De Verenigde Staten en de Europese Unie (beide grootheidswaanzinnige blokken die met hun grote bek niet anders doen dan steeds opnieuw belijden dat democratie het grootste goed ter wereld is) hebben de Palestijnen verraden, toen zij verleden jaar de verpletterende verkiezingszege van Hamas naast zich neerlegden. Om dat te bewerkstelligen werden de financiële tegoeden van de Palestijnse overheid door de EU en de VS geblokkeerd (uiteraard met de bedoeling om het land in een onontwarbare chaos te storten), waardoor al gauw de overheid zelfs haar eigen ambtenaren geen salaris kon uitbetalen. Daarnaast kreeg de club rond Abbas militaire en andere steun (gisteren las ik -in de Volkskrant- iets over 'de bij de opbouw van de Palestijnse veiligheidstroepen betrokken 'Amerikaanse' generaal Keith Dayton') van de natie (spreek uit 'nazi') die de grootste bek heeft over Vrijheid met een hoofdletter en inmiddels verantwoordelijk is voor nagenoeg alle terroristische dreigingen in de wereld).

Waren het inderdaad (zoals Eva claimt) "de" overwinaars die zich weer met de strijd tegen Israel willen gaan bezighouden? Of heeft ze (wellicht alleen in haar stoutste fantasie?) iemand gevraagd iets stoers te zeggen? Soms wil ik wel vertrouwen hechten aan anonieme citaten, maar bij iemand die zó kolossaal een propagandaverhaaltje breit van leugens is dat werkelijk onmogelijk.

En hoezo "aartsvijand Israel"? Ooit lagen Israel en Al Fatah inderdaad met elkaar overhoop, maar sedert de verkiezingszege van Hamas is die vijandschap danig bekoeld. En dat die Fatah-piefen door Israel geëvacueerd willen worden? Tja, mensen die hun eigen landgenoten verraden hebben proberen overal zich te drukken - dat was met de KNIL-soldaten bij de onafhankelijkheid van Indonesië niet anders (en ook de NSB-ers hadden het na de Tweede Wereldoorlog in Nederland niet goed).

Sinds wanneer is een politieke partij die een bepaald land niet wil erkennen een 'terroristische organisatie'? Waarom heeft Taiwan niet decennialang op die lijst van terroristische organisaties gestaan? Dat land heeft immers de Volksrepubliek China ook nooit willen erkennen. En vice-versa natuurlijk!

En eh.... de wettig gekozen regering heeft -in welk beschaafd land dan ook- het recht om haar land te verdedigen tegen opstandelingen en aanvallers. Uiteraard moet het daartoe kunnen beschikken over wapens. De wettige Hamas-regering werd door Al Fatah (onder leiding van marionet Abbas) het regeren onmogelijk gemaakt. Daarom was die regering gerechtigd -desnoods gewapenderhand- op te treden. Fatah had na zijn verkiezingsnederlaag de veiligheidsdiensten niet overgedragen aan de nieuwe regering en in die situatie kun je die regering niet verwijten dat zij elders aan wapens probeert te komen. Dat ze daarbij terechtkomt bij Iran (omdat de rest van de wereld zich bang laat maken door de VS) is niet onlogisch. En waarom is Iran een 'schurkenstaat'? Omdat George Boef dat zegt? Laat toch naar je kijken, Eva? Lees eens wat en zoek een andere baantje! Desnoods word je een anorexieus modelletje. Misschien kun je dat domme en nutteloze werk nog een beetje aan...

Ik zal het (zucht!) nog maar een keer proberen. Ik begrijp dat het moeilijk voor je is als je zo geïmpregneerd bent met de neoliberale propaganda, maar ik doe nog maar eens een keer een poging voor je, Eva...

De Verenigde Staten hebben een grote bek over Iran, dat geen kernenergie mag ontwikkelen, omdat het eventueel kernwapens zou kunnen produceren, maar Iran heeft het nonproliferatieverdrag (het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens) ondertekend. India heeft dit niet ondertekend, India heeft zelfs al kernwapens, maar India krijgt van de VS voortdurend steun en hulp voor het verder ontwikkelen van haar nucleaire programma's. Verder hebben de Verenigde Staten (de schurkenstaat bij uitstek, want de laatste jaren verantwoordelijk voor en betrokken bij alle oorlogen en [pogingen tot] staatsgreep op de wereld enorme hoeveelheden kernwapens, én zijn de Verenigde Staten de enige natie die ooit daadwerkelijk kernwapens heeft gebruikt.

Geen opmerkingen: