maandag 4 juni 2007

Ongelooflijke propaganda van AP/Volkskrant

Lees in de weblog van journalist Stan van Houcke hoe AP (de grote -Verenigdestaatse- broer van de Nederlandse propagandamachine ANP) een bericht over een toespraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad (bij een ontmoeting met het hoofd van de Libanese Democratische Partij) verhaspelt.

Ahmadinejad sprak erover hoe "Vijanden die op het punt van instorten staan, ondernemen misschien in de regio vijandelijke acties, maar zij krijgen niets klaar dankzij de eendracht en het verzet van het Libanese volk en de wijsheid van landen in de regio. [...] Zij die van vele duizenden mijlen ver naar de regio gekomen zijn en die binnenlandse aangelegenheden van landen verstoren zullen spoedig, vernederd, de regio verlaten." en "Het verzet van de Libanezen tegen wreedaardigheden van het Zionistische régime en de [Zionistische] bezetters was een grote overwinning voor de Libanese natie en voor alle vrijheidslievende volkeren in de wereld."

AP produceert aan de hand van deze toespraak een artikel, dat onder de kop Ahmadinejad: vernietiging Israel nabij in de Volkskrant terechtkomt en dat begint met de woorden "De wereld zal binnen afzienbare tijd getuige zijn van de verwoesting van Israël. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zondag gezegd, meldde het staatspersbureau IRNA." De Volkskrant is kennelijk goed van vertrouwen, anders had de redactie toch wel even bij IRNA gekeken...


Voor de goede orde: ik heb zelf ook nog even gekeken of Stan misschien een onvolledige bron gebruikt heeft, maar het originele bericht in Stan's weblog komt (en ik had ook niet anders verwacht) rechtstreeks van de website van IRNA. Misschien heeft AP een neppe IRNA opgericht, maar het nieuws, dat dus ook in de Volkskrant over Nederland wordt uitgestort is niets anders dan pure leugen, die alleen bedoeld kan zijn om de lezers vast te laten wennen aan de onvermijdelijkheid van een Verenigdestaatse aanval op Iran. Het AP-bericht is zelfs terechtgekomen in de Israelische krant Haaretz...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hij zegt toch ook dat Israël op het punt staat in te storten?

Anoniem zei

Hij zegt toch ook dat Israël binnenkort vernietigd wordt?

Dwarslezer zei

Nee, Jeroen, dat zegt hij niet. Hij heeft het over "Vijanden die op het punt van instorten staan" en uit zowel de opmerkingen dat de die "in de regio vijandelijke acties [ondernemen]" als dat degenen die "van vele duizenden mijlen naar de regio gekomen zijn [...] vernederd de regio [zullen] verlaten" blijkt voor mij duidelijk dat hij het niet heeft over Israel maar over de VS & Co.

De enige verwijzing naar Israel in het IRNA-bericht is de opmerking over de overwinning naar aanleiding van de Zionistische wreedaardigheden.