zaterdag 30 juni 2007

Gelukkig, nog een kritisch vakbondslid

Eergisteren schreef ik hier een artikel, onder de titel Vakbonden in dienst van het kapitaal over de belangrijke rol die de vakbond heeft in het reilen en zeilen van de kapitalistische naast-elkaar-leving.

In het juni-nummer ABVAKABO FNV-maandblad Aaneen, dat ik vandaag (nog nét in juni) in de bus kreeg, stond de nevenstaande brief van een kritisch vakbondslid. De inhoud spreekt voor zichzelf en ik heb er werkelijk niks aan toe te voegen.

Wél zou ik andere vakbondsleden willen oproepen ook 'hun' eigen vakbond niet te vertrouwen. Dankzij de vakbonden leven we weliswaar niet in vreselijk ellendige omstandigheden, maar vakbonden houden bij alles wat ze doen maar al te veel rekening met de gevestigde orde: als het régime van dienst klaagt dat de loonkosten zo hoog worden dat 'onze' economie eronder lijdt, worden de looneisen verlaagd.

En in al die jaren heeft nog geen enkel régime iets gedaan om een alternatief te bieden, terwijl het zo vreselijk simpel is: belasting voor patsers en vennootschappen verhogen (en NIET verlagen, zoals Gerrit Zalm zowat een decennium gedaan heeft).

Op die manier kunnen de belastingtarieven voor de laagstbetaalden omlaag en blijft er nog meer dan genoeg geld over om écht nuttige dingen te doen - zoals échte ontwikkelingssamenwerking, het onderwijs verbeteren, de zorg verbeteren (en bedenk zelf nog maar een aantal goede bestedingsmogelijkheden)...


Geen opmerkingen: