zaterdag 9 juni 2007

Wat wil Bush in werkelijkheid?

Bush loopt al een tijdje rond met plannen van een "raketschild" in Europa (en de régimes in Polen en Tsjechië zijn graag bereid dat in hun landen te plaatsen - ongetwijfeld in ruil voor privileges... of onder druk). Dat raketschild zou -volgens de officiële versie van George Junior bedoeld zijn als bescherming tegen aanvallen uit Iran en Noord-Korea en de raketten zouden niet op Rusland gericht zijn.

De Russische president Putin' had eerst gedreigd om nu Russische raketten op Europa te richten (in de hoop dat het Bushiaanse plan onder Europese druk zou mislukken), maar donderdag heeft hij (ongetwijfeld omdat hij intussen wel begrepen zal hebben dat Bush niet in staat is ook maar iets af te wijken van een koers die hij in zijn hoofd heeft) voorgesteld om samen met de VS afweerraketten op te stellen in Azerbeidzjan. Dat land heeft zich intussen bereid verklaard daarover te willen praten.

Bush vond het een interessant voorstel (zei hij althans), maar hij liet toch Jaap de Op-Schepper (als baasje van de NAVO) zeggen dat het niet-realistisch was en gisteren gaf Bush' minus-ter van buitenlandse zaken, Condo Rice, aan dat de haalbaarheid van Putin's voorstel twijfelachtig was: "Je kiest niet op goed geluk lokaties voor een raketschild. [...] Het is een kwestie van geometrie en geografie om een raket te onderscheppen." (New York Times vandaag).

Het uitzoeken van een lokatie voor raketten zal inderdaad zorgvuldig moeten gebeuren, maar een eerste vereiste lijkt me uit te zoeken óf het wel nodig is om dat wapentuig op te stellen. Hebben Iran en Noord-Korea wel raketten die de VS of zelfs Europa kunnen bereiken?
Ik geloof overigens niet dat de VS zich erg druk maakt om de veiligheid van Europa. Wie de geschiedenis van de VS een beetje kent, weet dat de VS altijd alles op alles zet om welk conflict dan ook elders uit te vechten.


Maar, gesteld dát Iran en Noord-Korea die raketten hebben, is het dan niet veel vriendelijker om inderdaad in te gaan op het Russische voorstel? Op die manier kunnen Bush' vrienden in Rusland ook beschermd worden.

Het zal ongetwijfeld aan mijn gebrekkige opleiding liggen (ik ben tenslotte nooit goed geweest in wiskunde), maar het geometrische/geografische smoesje van Rijstcondoompje slaat evengoed nergens op. Hoe eerder je een aanval kunt onderscheppen, hoe beter. En dan zit je, zeker voor wat Iran betreft, in Azerbeidzjan op de eerste rang, en ook Noord-Korea ligt dan heel wat dichter in de buurt.

Bush heeft geen zin in het voorstel van Putin', misschien niet omdat de raketten toch stiekem wel op Rusland gericht zijn. Maar het is natuurlijk mogelijk dat hij bang is dat de Russen in het geheim afspraken maken met Iran en/of Noord-Korea. Hoe dan ook, het is duidelijk dat Bush nog steeds in Koude-Oorlog-termen denkt.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

buts naait russische poeta met kunstpik, de zielepoot

Enkele maanden geleden schreef Jeanne-Pierre Balkenendje-Weg in deze kolommen al dat ze het vermoeden had dat het texaanse oliehoofd leed aan vergevorderde syfilis (ze herkende de verschijnselen uit haar direkte omgeving). Een bevriend medisch specialist bevestigde dat later.

Die ziekte uit zich (in vergevorderde en niet meer te genezen stadia) onder andere in:

[1] een totaal onvermogen om na te kunnen denken (bij Buts denk ik echter dat dat ook nog een meegenomen erfelijke eigenschap is) -

[2] extreem doorgevoerde paranoia (als je niet vóór me bent, ben je m'n aartsvijand en moet je dood) - en

[3] een uitermate overontwikkeld gevoel van ontvankelijkheid voor vermeende bedreigingen (hoogstwaarschijnlijk is dat het enige gevoel naast dat van de noodzaak van een stijve rol bankbiljetten in een broekzak om er viriel uit te zien), waardoor zelfs het minste zuchtje van suggestie uit de slijmende omgeving acuut omgezet moet worden in bommengooierij en andere terroristische aktiviteiten.

Vanwege de noodzaak van harde valuta praktisch op het lijf (zie het tussenhaakse deel van de 3e uiting van vergevorde syfilis) zal Buts er dan ook alles aan doen om de CO2-uitstoot zo mogelijk te doen toenemen (het korte termijn-denken waar alle geldwolven last van hebben, bij Buts versterkt doordat men hem verteld heeft dat zijn ziekte hem nog maar weinig levensdagen laat), ondanks alle wazige praat die hij daar de laatste maanden over rondstrooit, terwijl hij kirrend dat duitse Engela-wijf aflebbert.

Sorry, dat moest ik even kwijt, ook al ging jouw artikel daar helemaal niet over.

Anoniem zei

Oh dear!

het is veel eenvoudiger: Amerikanen zijn van ouds vluchtelingen, ze kunnen geen kant meer op! Logisch dat ze paranoide zijn. Het is alleen jammer dat de Europeanen dit niet herkennen. De Nederlandese staatsloterij bestaat al langer dan de VS. wat neuzelen we dus? Laten we de VOC mentaliteit eens tonen:

1] Kappen met de vriendschappelijke relatie met de VS. dijken bouwen in Louisiana? prima, gewoon een offerte uitbrengen.
(zijn we vergeten dat New York door Nederlanders is begonnen? Harlem = Haarlem; Brooklyn = Breukelen en koop een kaart van New York voor als je het precies wilt weten)

2] Kappen met Europa. de VOC heeft zich nog nooit iets van Europa aangetrokken, en het braafste jongetje uit de klas spelen is een rol die daar nooit bij heeft gepast. Opzouten dus.

der goede dag.