dinsdag 5 juni 2007

O-o-o, die enge terroristen toch!

Enkele dagen geleden werd het Nederlandse TV-journaal-publiek weer eens wakker geschud, want in de Verenigde Staten waren vier terroristen (moslims natuurlijk!) opgepakt die op John F. Kennedy Airport (in New York) brandstoftanks en pijpleidingen hadden willen opblazen. Gelukkig waren de dappere veiligheidsdiensten in de VS er deze keer wél op tijd bij, want je moet er toch niet aan denken dat ze die aanslag zouden hebben uitgevoerd...
Trouw waagde het zelfs in de eerste alinea van haar bericht te stellen dat "de aanslag [...] een radicaalislamitische achtergrond [had]", alsof er al een aanslag had plaatsgehad...

Op de radio heb ik nog niet gehoord hoe het verder is afgelopen (over het TV-nieuws kan ik niks zeggen, want dat zie ik zelf niet en als ik het al hoor is het van andere mensen, die wel tijd over hebben).

Gelukkig biedt de Washington Post wél uitgebreide informatie en dan zien we al meteen dat het ook hier weer over de zoveelste opgeblazen propagandastunt gaat, waaraan desalniettemin 16 (zestien!) maanden observatie was voorafgegaan. Defreitas, een van de opgepakte proto-terroristen zou namelijk "het vliegveld uitvoerig verkend" hebben en "regelmatig naar de Caraïben gereisd zijn om daar samen te zweren met de anderen [de drie andere opgepakte proto-terroristen] om geld en andere ondersteuning te verkrijgen".

Volgens analysten is het echter zeer onwaarschijnlijk dat de groep de aanslag had kunnen uitvoeren: de zogenaamde samenzwering had nooit de "operationele" fase bereikt en het vliegveld is nooit in gevaar geweest.

Uit opmerkingen, ook van Defreitas zelf, zou wel gebleken zijn dat hij droomde over het opblazen van vliegtuigen op de landingsbaan, maar ja - wie wordt af en toe niet woedend bij het zien van het staatsterrorisme van de VS, Israel en de andere medeplichtigen?

NRC legt uit (in een ANP-artikel) dat een van de gearresteerden banden zou kunnen hebben met Jamaat-al-Muslimeen, "een radicaal groepje moslims dat zich verbonden voelt met het al-Qaeda-netwerk" en gaat dan meteen verder met allerlei enge zaken (drugshandel, witwaspraktijken, verkrachtingen), waarmee de groep in verband is gebracht. Kortom: de betreffende proto-terrorist ZOU contact hebben met de groep, en die groep ZOU allerlei enge dingen doen - en dan MOET die arrestant dus toch ook wel érg eng zijn.

De Washington Post spreekt (in het bovengenoemde artikel wél over Jameet-al-Muslimeen (JAM), maar zegt helemaal niets over Al Q'aida. JAM zou een Soennitische groep zijn, grotendeels bestaande uit bekeerde Black Muslims. De groep wordt beschreven als een "misdaadbende", die betrokken zou zijn bij "ontvoeringen, afpersingen en moordpartijen".

Als je de omschrijvingen leest hebben het ANP en de Washington Post het over twee heel verschillende groepen. Het is wel lullig voor het NRC, maar ik neig er dan toch toe om te denken dat het zich weer eens heeft laten belazeren door het foutief gesouffleerde Algemeen Nederlands Propagandabureau.

Geen opmerkingen: