woensdag 20 juni 2007

Bont en blauw

Het ANP informeert ons vandaag weer over de zoveelste schijnheilige beslissing. Het Europees Parlement heeft er namelijk gisteren met een grote meerderheid mee ingestemd dat per 31 december 2008 de handel in honden- en kattenbont in de EU verboden wordt. De Europese Commissie (EC) had dit voorgesteld omdat veel burgers daarover geklaagd hadden. (de Volkskrant)

Let op: het gaat alleen om bont van katten en honden. Niet om bont van konijnen, nertsen of andere dieren.

In andere landen worden katten en honden gewoon gegeten, zoals in Nederland veel mensen er ook geen been in zien om konijnen, varkens, koeien en kippen in vaak erbarmelijke hokken te laten fokken, zodat het vlees lekker goedkoop in de supermarkt te ligt en ze er lekker van kunnen smikkelen.

Het moge duidelijk zijn, degenen die bij de Europese Commissie geklaagd hebben zijn niet begaan met dierenwelzijn, anders zouden ze daarover wel geklaagd hebben. Maar nee, het gaat er alleen om dat veel mensen het wel leuk vinden om honden en katten in hun -voor dieren- onnatuurlijke omgeving te houden, omdat ze in huis zo "gezellig" zijn. Het feit dat nertsen alleen voor hun bont gefokt en vermoord worden, is kennelijk veel minder een bezwaar.

Dat is ook precies de schijnheilige reden waarom veel mensen rustig runderbiefstuk eten, maar er niet aan moeten denken paardenvlees te eten.

Laat het duidelijk zijn: ik ben tegen elke commerciële verwerking van bont (en in het algemeen tegen elk commercieel gebruik van dieren) en in die zin is de tekst van Urbanus nog steeds volledig actueel: "Ik hou nie van madammen mee 'nen bontjas" - alleen zouden er tegenwoordig ook wel "meneerkes" bij genoemd mogen worden.

Geen opmerkingen: