maandag 25 juni 2007

Iets heel anders: browsers en OS-sen

Af en toe kijk ik eens wat verder dan naar de bezoekersaantallen van mijn weblog. Zo keek ik vandaag eens naar de browsers van mijn lezers - je wilt niet weten wat Statcounter allemaal voor gegevens opgeeft.
Wees overigens gerust: ik weet niet wie jullie zijn - behalve van mensen die ik wat beter ken. Ik weet niet meer van jullie indivueel dan via welke provider jullie op mijn blog komen...

Browsers dus:
45% gebruikt Firefox 2.0.0
11% gebruikt Firefox 1.5.0
3% gebruikt nog Firefox 1.04
1% zelfs nog Firefox 0.9.3
Dat maakt dus Firefox tot absolute winnaar met 60%.
Tel ik er nog de 3% met Mozilla 5.0 bij, dan kom ik eigenlijk op 63% voor Mozilla en daarvan afgeleide browsers.

22% gebruikt Internet Explorer 7.0
14% gebruikt Internet Explorer 6.0
Jammer voor Micro$oft, maar dat is in totaal toch maar 36%.

En het resterende procentje ... is voor Safari

---------------------

En als we dan toch aan het cijfergoochelen zijn:
90% gebruikt Windows XP
5% gebruikt nog steeds Windows 98
1% gebruikt Windows Vista (bij mijn lezers dus niet zo succesvol als Micro$oft zou willen!)
1% gebruikt Windows 2000
1% gebruikt Windows 2003 (wat is dat nou weer?)
2% gebruikt Mac OS X

En Linux, mensen?

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Heee dwarslezer, niet te kort door de bocht:

Ik ben er namelijk helemaal niet zeker van of je deze waarden als landelijk gemiddelde mag aannemen. Het zijn immers waarden die gelden voor de bezoekers van je blog. En ik vermoed dat die groep niet representatief is voor de gemiddelde Nederlandse internetter.

Bovendien: elke keer dat ik op mijn werk inlog, komt er weer een meting bij. En daaruit zou je kunnen concluderen dat er in Engeland (Leicester, klopt dat?) buitengewoon veel dagelijkse belangstelling voor je blog bestaat.
Simpel gezegd: als er een paar mensen heel vaak inloggen met Firefox, dan lijkt het aantal Firefox gebuikers groot te zijn.

Maar het blijft gek; als het goed is kan je zelfs de ingestelde schermresolutie te weten komen.

(Ik hoor het graag als ik ongelijk heb! het kan heel goed zijn dat jouw webstat anders werkt dan de mijne)

Dwarslezer zei

Neu, dat klopt, Bill. Het zijn alleen de bij mijn bezoekers geconstateerde browsers. Dat heb ik ook gezegd ("de browsers van mijn lezers"). Wat je daar misschien uit kunt afleiden is dat mijn lezers minder blind op Micro$oft vertrouwen dan het gemiddelde - althans wat betreft hun browser; qua besturingssysteem hoop ik beslist dat ze niet representatief zijn...
Inderdaad, de schermresolutie kan ik ook zien, en nog diverse andere zaken, die ik (nog?) niet interessant vind.

Anoniem zei

ter mogelijke aanvulling voor bill b.

als jij niet wilt dat jouw eigen bezoeken meegeteld worden, om een wat zuiverder beeld van je bezoekers te krijgen, moet je in de teller je eigen IP-adres invullen als bezoek dat geblockt moet worden.

verder kun je je bij terugkerende bezoekers afvragen of je hun IP-adres niet ergens van kent (de meeste kabel- en adsl-klanten hebben immers een vast adres) en dan zou je die bezoekers kunnen labelen - hé, vrijwel meteen nadat ik thuiskom, op woensdag- en vrijdagavond, komt de buurvrouw even kijken of ik weer wat nieuws heb geschreven, leuk.

Anoniem zei

Ik gebruik GNU/Linux, maar je "ziet" mij waarschijnlijk niet, want ik heb javascript standaard uit staan (met behulp van de handige Noscript-plugin voor Firefox) en lees je blog meestal via een RSS-reader.