zaterdag 9 juni 2007

Nog wat bewijzen van het politiek bewustzijn van sommige Nederlanders...

Bij de demonstratie tegen de Israelische bezetting van Palestina vanmiddag (zie het onderstaande artikel) waren er, ondanks de weinige deelnemers, toch ook deze keer weer enkele momenten van mond-vol-tandense verbazing.

Zo waren er toeristen die verontwaardigd waren omdat ze door onze demonstratie het "palace" niet konden fotograferen. Het feit dat het helemaal geen paleis is, maar het door de Nederlandse monarchie gekraakte vroegere stadhuis van Amsterdam, zal hun wel niet bekend zijn. Zouden ze overigens ook verontwaardigd zijn geweest wanneer wij er niet waren geweest? Of zouden ze de hotten-dog-kraampjes minder storend vinden?

Een mevrouw (35 à 40 jaar oud) was ook al boos op ons: door ons soort mensen (ik weet niet of ze het daarbij had over demonstranten of over moslims, want er waren natuurlijk ook diverse mensen met een midden-oosters uiterlijk) werd het in Nederland steeds slechter. We moesten maar naar Rusland gaan, want -volgens haar- vinden we het daar veel beter. Vroeger, voordat wij overal tegen protesteerden (zou ze ooit van het Palingoproer gehoord hebben?), was Nederland een geweldig land met allerlei vrijheden, zoals de vrijheid van meningsuiting... Pardon? Die vrijheid wou ze ons toch juist ontzeggen...

Er was een demonstrant die me vertelde dat PvdA de laatste jaren voluit "Partij van de Aandeelhouders" betekent, maar dat ontlokte een andere demonstrant weer de opmerking dat al die zogenaamd linkse Nederlanders, die kritiek hebben op de PvdA ervoor zorgen dat links in Nederland machteloos wordt. We moeten -volgens hem- de PvdA steunen, want alleen op die manier heeft links in Nederland nog iets te zeggen. GroenLinks en de SP zijn helemaal niet links, maar zorgen er juist voor dat links verdeeld wordt en geen macht meer heeft. Voor wat betreft GroenLinks was ik het met hem eens, maar verder vond ik het vooral een rare bewering. Mijn vraag of hij wel eens had nagedacht over de verrechtsing van de PvdA na de periode Den Uyl, irriteerde hem zichtbaar. Het is (volgens hem) zaak de PvdA te steunen en redenen daarvoor kunnen we overal in de Nederlandse pers vinden, niet alleen in de linkse pers (linkse pers in Nederland? Ja, volgens deze man is de Volkskrant links), maar ook bijv. in de NRC en zelfs in Trouw.

Het is -nog steeds volgens dit orakel (overigens best een aardige man, leek mij)- een feit dat er in de PvdA nog steeds échte sociaal-democraten zitten en die zouden wij heel erg moeten steunen, want dan zou de PvdA weer terugkeren naar zijn socialistische achtergrond.
Mijn visie is toch iets anders, maar toen ik hem die vertelde, ging hij maar weg: al die échte sociaal-democraten uit de PvdA zouden moeten overstappen naar de SP. Daardoor wordt de SP, de enige sociaal-democratische partij in Nederland, machtiger, en misschien snappen overblijvende PvdA-ers zo ook dat ze toch wel erg verdwaald zijn...

Geen opmerkingen: