donderdag 28 juni 2007

Is nu zelfs ook de VPRO het spoor bijster?

De VPRO, de enige Nederlandse omroep met nog wat kritische mensen in dienst (mijn persoonlijke inschatting), wijdt op haar Geschiedenis website, vandaag een 'pagina' aan de Nederlandse Veteranendag die morgen in Den Haag wordt gehouden, versierd met een afbeelding van een lintje met een amulet of iets dergelijks en met de zeker nu, gezien de oorlogsactiviteiten van Nederlandse soldaten in Afghanistan, toch wel bizarre tekst "Veteranen. Ingezet in dienst van de vrede."

Het ware te prijzen geweest als de VPRO, zoals je toch van een serieus medium mag verwachten, naast alle militaristische links (veelal nostalgisch over "ons Indië") een enkel woordje gewijd zou hebben aan de Alternatieve Veteranendag, die morgen ook gehouden wordt (van 10:30 tot 16:30 op het Plein, vlak bij het Centraal Station in Den Haag).

Omdat de VPRO het niet nodig vindt dat te doen, krijg je van mij alsnog een link naar de website van het Haags Vredesplatform, dat de Alternatieve Veteranendag organiseert. Je vindt daar ook het programma van die dag.

Als extra verrassing zal jullie bloedeigen Dwarslezer daar ook nog -zij het onwennig- enkele woorden spreken (voorlopig iets na 12:00 uur). Komt allen, al hoop ik dat je dan niet voor mij komt, maar voor de boodschap van het Haags Vredesplatform!

3 opmerkingen:

Anoniem zei

alumette, gentille alumette

na een hele dag allerlei simbolenboeken doorgeworsteld te hebben en de wereldliteratuur erop nageslagen, het handboek dienstplichtigen tussen de mottenballen uitgehaald, en verliefd door het raam een gesjarmeerd stelletje nagekeken te hebben tot mijn nek en de bewasemde ruit begonnen te kraken, rest mij slechts één mogelijkheid ter verklaring van de lintjes-penning: er moet tijdens het produksieproses een fout zijn gemaakt, want de voorstelling komt uit de griekse mitologie, het is de (enigszins gestileerde en uitgedeukte) helm van een één-ogige reus, een sikloop (in ouwe spelling was dat cycloop, meen ik).

het is een uitermate geschikt simbool voor de beperkte blik zonder enige diepgang voor deelnemers aan bijeengelogen oorlogen.

zoals met u afgesproken, ontvangt u een dezer dagen een faktuur voor de door mij verrichte arbeid, ditmaal tegen het abonnementstarief.

betaling daarvan verwacht ik, zoals in mijn voorwaarden, u bekend, vermeld staat, binnen veertien dagen.

is getekend, ja.

Anoniem zei

dat was een straf wijntje

het zal u ongetwijfeld opgevallen zijn, dat ik vergat te vermelden wat er presies fout was gegaan in het produksieproses van de lintjespenningen: welnu, het ophangoog is aan de verkeerde zijde bevestigd, waardoor de helm, ondersteboven, op een mislukte bloemenvaas lijkt, waarvan de trotse voet is afgebroken - bloemenvazen van dit soort zijn per definisie trots, vandaar dat ze slechts zelden gebruikt worden.

deze bijlage wordt u geheel kosteloos toegezonden.

is getekend, wederom.

Anoniem zei

verlopen victorie

Blijkbaar moet er af en toe wat gekolderd worden in de polder (getuige de beide eerdere reacties).
Maar er is ook ander commentaar mogelijk.

Van de kreet op het affiche (? - het is mij nog nooit onder ogen gekomen, maar het heeft er de grafische opmaak van) deugt natuurlijk niets: Er is nog nooit een veteraan ingezet in dienst van de vrede.

Vroeger werden dienstplichtigen (en vrijwillig en beroepskader) gebruikt om voor onze vrede te vechten. Dan heb ik het over de beide Wereldoorlogen. Degenen onder hen die die slachtpartijen overleefden mogen met recht Veteranen genoemd worden (met een hoofdletter voor mijn part).

Daarna werden dienstplichtigen misbruikt om in den vreemde het kapitaal van profiteurs te conserveren. Dan heb ik het over koloniale uitbuiting. Ook de dienstplichtigen die levend uit die rotzooi kwamen zijn in mijn ogen Veteranen.

De afbeelding op de penning is een V, voor veteraan en/of vrede, maar die enigszins buikige V zou als voorstelling moeten staan voor de ingang van de zwaardschede (het zwaard kon eindelijk opgeborgen worden, dat was de boodschap). Erg naïef natuurlijk, want waar bezitters aan de macht zijn, zal altijd bezit verdedigd moeten worden tegen diegenen van wie het is geroofd.

Daarmee komen we op de laatste strapatsen van het Nederlandse leger. Gelukkig is de dienstplicht afgeschaft en worden er geen dienstplichtigen meer afgeknald omdat ze, door bevelen niet op te volgen die ingaan tegen het gezond verstand, weigeren mee te werken aan volkerenmoord.

Wat nu in het leger zit, zit daar uit vrije wil (voorzover ik weet). Gezien de hoeveelheid beschikbare informatie op dit moment kan niemand in het leger zich nog beroepen op het "wir haben es nicht gewusst" van voorbije tijden.

De oorlogen die heden ten dage gevoerd worden hebben niks met het bevechten van vrede te maken, en alles met kolonialisme en bezitshonger.
Uit die oorlogen kunnen dus geen veteranen komen (zelfs niet met kleine letter) die voor vrede gevochten hebben.
Dat soort vechtjassen dient dus geweerd te worden op de Veteranendag, vanwege de stank van onschuldig vergoten bloed aan hun handen.

Een ministerie dat op de Veteranendag kanonnenvlees probeert te werven heeft niet het recht zich Defensie te noemen, dat is een ministerie van vuile oorlog.
Datzelfde ministerie bedient zich al jaren van media-uitingen die zij regelrecht van de nazi's heeft overgenomen.

Een kabinet dat zich laat lenen voor het uitvechten van op leugens gebaseerde oorlogen (Irak, Afghanistan, 'tegen het terrorisme' om er maar enkele te noemen) is geen regering, maar een oorlogshoer.

Met schaamte bezocht ik de officiële Veteranendag. Bij leven en welzijn zullen velen van ons volgend jaar op dit appèl ontbreken.
U ziet ons dan eerder op de Alternatieve Veteranendag.