vrijdag 14 april 2006

Ja, wat deed Bea eigenlijk in Argentinië?

Het antwoord op bovenstaande vraag is nog steeds niet te geven, maar in het nieuwe nummer van het SP-blad Tribune (april 2006) staat een interview met Alejandra Slutzky [link later toegevoegd] van Argentijnse afkomst en in 1978 naar Nederland gevlucht met een broer en een vriend van haar ouders, nadat haar vader 'vermist' was.

Ook zij kan geen antwoord geven op de vraag naar wat Bea wél voor bedoelingen had voor haar bezoek, maar het was in ieder geval duidelijk niet -zoals bij de meeste staatsbezoeken wel het geval is- om de economische betrekkingen tussen Nederland en Argentinië te verbeteren, want daarover heeft Bea niet echt onderhandeld.

Volgens Alejandra (en dat lijkt me alleszins plausibel) wilde Bea vooral duidelijk maken dat Jorge Zorreguieta, de vader van Willem A.'s Máxima, familie van haar is [misschien dacht ze er ook nog bij dat hij dus maar beter niet vervolgd kan worden]. Ze was in ieder geval duidelijk niet begaan met het lot van de slachtoffers van de dictatuur van Videla, want uitgerekend op 24 maart, de dag waarop in 1976 de staatsgreep plaatsvond en waarop in heel Argentinië de doden herdacht werden (op de Plaza de Mayo in Buenos Aires waren daarvoor 200.000 mensen bij elkaar gekomen), liet ze zich uitvoerig fotograferen met Zorreguieta, een (helaas tot op dit moment nog niet vervolgde) medeplichtige van de dictatuur. Een duidelijker statement en tevens bewijs voor onverschilligheid jegens de slachtoffers van de dictatuur is nauwelijks te bedenken.

Het is jammer dat het interview nog niet gepubliceerd is op de web-site van de SP, maar houd die in de gaten, want de kans is groot dat het volgende maand wel on-line te lezen is. Je kunt natuurlijk ook lid worden van de SP, dan krijg je het blad (vol interessante artikelen)
elke maand in de bus. Ik zou het je dringend willen aanraden. De SP is tenslotte een partij die misschien niet helemaal onfeilbaar is, maar die in ieder geval geen dubbele agenda heeft en die onvoorwaardelijk de menselijke waardigheid voorop stelt.

Geen opmerkingen: