woensdag 19 april 2006

VS op matje bij VN

Het Comité tegen Martelingen van de Verenigde Naties heeft de Verenigde Staten gevraagd om meer informatie over de behandeling van gevangenen in de VS en van buitenlandse terreurverdachten, die in Irak, Afghanistan en Guantánamo opgesloten zitten. Ook werd gevraagd om informatie over geheime detentiecentra en met name of de VS de verantwoordelijkheid op zich neemt voor daar (naar beweerd wordt) plaatsgegrepen martelingen.

Mercedes Morales, een Mensenrechten-functionaris van de VN vertelde tegen verslaggevers: "Het is de langste lijst van onderwerpen die ik ooit gezien heb."

Op 5 en 8 mei moet in Genève een debat plaatsvinden, waarin een delegatie van 30 personen het standpunt van de VS moet verdedigen. Dit debat zal zich concentreren op een verleden jaar door de VS ingediend rapport, waarin staat dat zij zich houden aan het Verdrag tegen Martelingen, dat alle vormen van martelingen verbiedt. (
Reuters, 18 april)

Tja, regeringen maken zich niet druk over een leugentje meer of minder. We zien dat de laatste jaren overduidelijk in Nederland, maar ook het régime van de VS is nog nooit zo leugenachtig bezig geweest als onder George Double-Me Bush. Ik vraag me alleen af wat er gebeurt wanneer de misdaden die al in de pers verschenen zijn ontkend worden. Gaan dan alle beschaafde landen de VS boycotten. Ik ben bang dat ze zich zullen gedragen zoals Godfried Bomans al beschreef in «Pietertje Bas»: "Ze dronken een glas, ze deden een plas, en alles bleef zoals het was."

Richard 'Tricky Dicky' Nixon was ook een behoorlijk onfrisse president, maar die werd tenminste nog afgezet. Daar hoeven we voorlopig bij Bush & kornuiten niet op te rekenen...

Geen opmerkingen: