dinsdag 25 april 2006

Spaanse postfascisten blijven stoken...

De Partido Popular (PP), de partij die het gedachtengoed van dictator Franco zo goed mogelijk in ere probeert te houden, heeft vandaag een petitie met vier miljoen handtekeningen aangeboden aan de Spaanse regering. Hierin wordt verzocht in heel Spanje een referendum te houden over het nieuwe statuut van het autonome Catalonië.

Mariano Rajoy, de leider van de PP, gaf in een persconferentie nog aan dat de petitie niet alleen was ondertekend door PP-stemmers, maar door mensen uit alle lagen van de Spaanse bevolking. (nieuwsuitzending van Radio Nacional de España van 23:00 uur)

In de Spaanse grondwet is vastgelegd dat een referendum over een autonomie-statuut alleen wordt voorgelegd aan de kiesgerechtigden binnen de betreffende regio. Desondanks heeft de PP toch de afgelopen weken campagne gevoerd, niet om het referendum over het statuut voor Catalonië in heel Spanje te houden (dat is immers grondwettelijk niet mogelijk), maar uitsluitend om te suggereren dat een aanzienlijk deel van de Spaanse bevolking het niet eens is (zou zijn!) met de politiek van de huidige sociaal-democratische regering.

Deze werkwijze, waarbij dankbaar gebruik wordt gemaakt van de zenders van de Spaanse bisschoppenconferentie, het COPE-netwerk en van diverse dagbladen, waaronder El Mundo de belangrijkste is, lijkt steeds meer de enige bestaansreden van de PP te zijn. Bij hun propaganda worden de halve waarheden en hele leugens niet geschuwd, zoals uiteraard te verwachten is van de erfgenamen van de fascistische dictator Franco.

Geen opmerkingen: