maandag 17 april 2006

Schijnheilige nep-democraten

In de VS en ook in de EU wordt altijd hoog opgegeven van het belang van democratie [waarmee ik zelf beslist niet wil zeggen dat ik vind dat de EU en de VS democratisch geregeerd worden], maar desondanks zijn de EU en de VS het niet eens met het resultaat van de verkiezingen in de Palestijnse gebieden van afgelopen januari. Het probleem is namelijk dat daarbij Hamas de grote winnaar was, mede tengevolge van corruptie die hoogtij vierde bij de vorige regering.

Échte democratieën zouden zeggen: "Jammer, maar helaas, het is hun eigen land en hun eigen keuze" (of woorden van gelijke strekking). Helaas werkt dat niet zo.
De VS is al enige tijd aan het infiltreren in Latijns-Amerika om daar met name de democratisch gekozen presidenten van Bolivia en Venezuela het leven zuur te maken. Waartoe dat kan leiden konden we op 11 september 1973 zien, toen Augusto Pinochet met behulp van de CIA een gewelddadig einde maakte aan de democratisch gekozen regering van Salvador Allende.


In het geval van de Hamas-regering is gekozen voor een schijnbaar eenvoudigere oplossing. Omdat Palestina economisch gezien geen reserves heeft (integendeel, alleen een torenhoge buitenlandse schuld), hebben de EU en de VS simpelweg de geldkraan dichtgedraaid (respectievelijk $ 600 en $ 400 miljoen). Tengevolge daarvan zijn de afgelopen dagen al acties gevoerd door politie-agenten die geen salaris gekregen hadden.
De bedoeling is natuurlijk, dat Hamas op zijn knieën valt en vraagt of ze alsjeblieft toch weer geld kunnen krijgen. Ze zullen alles doen wat 'wij' willen.


Dom, dom, dom. Wat in plaats daarvan gebeurt is dat Iran voorlopig 50 miljoen gaat geven om de eerste problemen op te lossen (New York Times van vandaag). Ik denk niet dat de westerse 'democratieën' daar erg blij mee zullen zijn, want dat zal Hamas beslist niet gunstiger stemmen voor de wensen van het westen.

Maar misschien is het natuurlijk nog een extra reden voor Bush om Iran zo snel mogelijk aan te vallen...

Aanvulling: Ook het emiraat Qatar heeft beloofd 50 miljoen dollar aan de Palestijnse Autoriteit te zullen schenken. (RSS-feed van Spits vandaag).

Geen opmerkingen: