woensdag 19 april 2006

Is de Nederlandse pers wel links?

In brieven in de brievenrubriek van de Metro worden maar al te vaak verwijten gemaakt naar de linkse pers in Nederland, maar onderzoeker Otto Scholten komt in zijn eerste rapport in het kader van het project De Nederlandse Nieuwsmonitor (een initiatief van Stichting Het Persinstituut) toch op basis van cijfers tot een andere conclusie.

Scholten heeft verleden jaar artikelen en illustraties in vijf landelijke dagbladen (de Volkskrant, Trouw, NRC/Handelsblad, Telegraaf en ... *) geanalyseerd en komt tot de conclusie dat de berichtgeving door de coalitie "gedomineerd" wordt. De bewering "de pers is links" is volgens hem als een "reus op lemen voeten". (Spits, 18 april 2006)

Het artikel in de Spits is overigens toch wel een beetje vaag, want van het politieke nieuws bestaat veel uit kritiek op het kabinet (overigens vooral vanuit de regeringspartijen), maar Scholten vraagt zich dan toch weer af of dit misschien samenhangt met linkse sympathieën van journalisten...


* Omdat de vijfde onderzochte landelijke krant niet vermeld wordt, zou het me niet verbazen wanneer dit de concurrerende Metro was.

Geen opmerkingen: