zaterdag 29 april 2006

Wat moeten we nú met Soltshenitsin?

Aleksandr Soltshenitsin, in de jaren 1980 gehuldigd als een van de grootste ikonen van de vrijheid van meningsuiting en een van de levende bewijzen van de schoftenstreken van het régime van de Sovjet-Unie, heeft zich gisteren in een interview in de Moskovskii Novosti nadrukkelijk uitgesproken tegen de Verenigde Staten en de NAVO.

Hij bekritiseerde ten krachtigste de jarenlange bezetting door de VS van Bosnië, Kosovo, Afghanistan en Irak. Hierbij zei hij bijv. ook: "
Het leidt geen twijfel dat zich een totale omsingeling van Rusland aan het voorbereiden is, waardoor het zijn soevereiniteit zal verliezen. Terwijl het duidelijk is dat het huidige Rusland geen bedreiging vormt, bouwt de NAVO zijn militaire machine systematisch en vastbesloten op - in het oosten van Europe en in het zuiden rondom Rusland."

Verder gaf hij nog aan dat de "westerse democratie zich in een ernstige crisistoestand bevindt".
(Le Figaro en The Guardian van vandaag)

Tja, ik ben bang dat de westerse media, die indertijd met de snelheid van het licht Soltshenitsin (waarschijnlijk het bekendst vanwege zijn Goelag Archipel) op een voetstuk plaatsten, zijn woorden zullen negeren, ofwel zullen toeschrijven aan een oude man van 86 (87, volgens The Guardian) jaar, die niet meer in staat is de realiteit goed te interpreteren. Zó (in)consequent zijn 'wij' in het westen nu ook wel weer...

Geen opmerkingen: