zondag 30 april 2006

Monarchieën in de picture

Het is opvallend dat er de laatste tijd in de media regelmatig berichten opduiken over monarchieën, en dan bedoel ik niet bepaalde onzinnige berichten, zoals over de Britse Elizabeth die koningin wil blijven tot de dood erop volgt, of de Zweedse koning die in Noorwegen 'vergeten' was voor zijn benzine te betalen (misschien 'krijgt' hij die in Zweden wel altijd gratis, je weet maar nooit...).

Het gaat me vooral om de enquêtes die we de laatste weken zien verschijnen over hoe populair de 'oranjes' zijn en hoe geschikt ze zijn voor het koningschap.

Ook in Spanje zijn bepaalde kringen kennelijk bang dat de bevolking terug wil naar de Republiek. Misschien is het toevallig (maar het kan natuurlijk ook niet toevallig zijn) dat 2006 is uitgeroepen tot Jaar van het Historische Geheugen, waarbij in één adem ook de (Spaanse) Tweede Republiek genoemd wordt als de "eerste waarlijk democratische regering van Spanje".

Hoe dan ook, de vicepresidenta (Mª Teresa Fernández de la Vega) heeft aangegeven dat "dit initiatief geen condities stelt voor het huidige stelsel van constitutionele parlementaire monarchie, dat in grote lijnen aanvaard wordt door alle burgers".

Ik krijg toch een beetje de indruk dat de monarchale families (en degenen die op een of andere manier van hen profiteren - of die misbruik van hen maken, ook al komt dat ongeveer op hetzelfde neer) niet meer zo zeker zijn van hun comfortabele toekomst. Dat verklaart enerzijds de diverse charme-offensieven, anderzijds de enquêtes, die ongetwijfeld vooral bedoeld zijn om ons ervan te overtuigen dat we helemaal geen republiek willen. Jammer voor hun goede (lees: slechte) bedoelingen, maar mij zullen ze niet overtuigen, zolang als ik zelfstandig kan nadenken.

Geen opmerkingen: