vrijdag 14 april 2006

Wil ETA wel echt ophouden met zijn terreur?

De Baskische beweging ETA wordt in de vredelievende VS nog steeds aangeduid met 'afscheidingsbeweging', in Spanje bijna altijd benoemd als 'terroristische bende ETA' en ikzelf neig er sinds het einde van de dictatuur van Franco ook sterk toe om het terroristische van hun acties te benadrukken, ofschoon het me ook weer sterk overdreven en vooral overbodig voorkomt om steeds de hele omschrijving "banda terrorista ETA" te gebruiken: de luisteraar is zelfs best in staat om te weten wat bedoeld wordt met "ETA".

Zo'n drie weken geleden is een door ETA aangeboden wapenstilstand/staakt het vuren (ik vind het niet de moeite waard om, zoals in Spanje door diverse commentaristen gedaan wordt, te muggenziften over het semantische verschil tussen de twee termen) ingegaan, en sedertdien zijn in ieder geval geen terreurdaden meer gepleegd door ETA.

Wel doken deze week bij diverse bedrijven in de provincie Navarra dreigbrieven op van het soort waarin ETA voordien 'verzocht' om betaling van een «revolutionaire belasting». Vooral door de rechtse pers (zoals de dagbladen El Mundo en La Razón) wordt dit gezien als een bewijs dat ETA helemaal niet de bedoeling heeft een punt te zetten achter zijn terroristische activiteiten.

Van de zijde van de overheid wordt anderzijds benadrukt dat geen van de betrokken bedrijven aangifte heeft gedaan bij de politie, zodat er dus officieel niets aan de hand is. Weer anderen wijzen erop dat de brieven gedateerd zijn op "maart 2006", zodat ze misschien vóór het ingaan van de wapenstilstand gepost zijn, maar door de niet altijd even efficiënt werkende Spaanse posterijen veel te laat bezorgd zijn.

Bij alle discussies mis ik echter nadrukkelijk een andere optie, die mij niet onmogelijk lijkt. Het is namelijk best mogelijk dat de postfascistische partij Partido Popular een chantage-brief in handen gekregen zou kunnen hebben. Als het eenmaal zover is, moet het een koud kunstje zijn om zelf zo'n brief in elkaar te flansen en aan enkele bedrijven te sturen.

Uiteraard wordt hiermee geen tot de Partido Popular herleidbaar persoon belast, maar er zijn ongetwijfeld tal van mensen te vinden die zoiets wel een uitdaging vinden, misschien niet eens om ETA of de huidige Spaanse regering dwars te zitten, maar gewoon om hun eigen vaardigheden te bewijzen.

Geen opmerkingen: