donderdag 20 april 2006

Gaat het écht om de democratie van Irak?

Voordat er weddenschappen afgesloten gaan worden: ik ben ervan overtuigd dat het er alleen om gaat Irak en het hele Midden-Oosten onder controle te houden.. En om de twijfelaars nog een beetje meer te informeren, zal ik wat gegevens aanhalen uit een artikel in La Vanguardia van vandaag, die zich daarvoor baseerde op een artikel in USA Today.

Het blijkt namelijk dat er op dit moment in Irak maar één groot door de VS ondernomen bouwproject is dat volgens de tijdsplanning gebouwd wordt, en dat moet de nieuwe Verenigdestaatse ambassade worden.

Het gaat om een complex van 42 ha, dus ongeveer de grootte van het Vaticaan, aan de oever van de Tigris, aan de groene rand van Bagdad. Dit is tien keer zo groot als het gemiddelde van de overige Verenigdestaatse ambassades in de rest van de wereld. De kosten zijn geraamd op 592 miljoen dollar en de ambassade moet in juni 2007 klaar zijn.

Het complex is voorzien van een eigen veiligheidsdienst, electriciteitscentrale, waterzuiveringsinstallatie en afvalverwerking. Het gaat twee kantoorgebouwen bevatten, waarvan een in de toekomst gebruikt moet worden als school. Verder zijn er zes flatgebouwen gepland voor het personeel, een recreatie-zone met sportzaal, zwembad, restaurants en een "American Club".

Het is wel duidelijk dat een dergelijk groot complex niet alleen bedoeld kan zijn voor het verstrekken van visa aan toeristen of voor het geven van zakelijke en toeristische informatie aan Irakezen die de mogelijkheden van de VS willen bekijken. De enige bedoeling kan zijn dat vanuit deze ambassade tot in lengte van dagen invloed moet worden uitgeoefend op het reilen en zeilen in Irak. Er zal ongetwijfeld ook een uitgebreide spionage-afdeling gevestigd worden om bewijzen te vinden voor terroristische activiteiten in Irak, Iran en de rest van het Midden-Oosten. En die terroristische activiteiten zullen zich ongetwijfeld uitstrekken tot mensen of groepen die bezwaar hebben tegen de Verenigdestaatse invloed in hun land...

Geen opmerkingen: