vrijdag 21 april 2006

VS proberen nu zelfs Rusland onder druk te zetten

Nicholas Burns, een hoge pief van het Verenigdestaatse minus-terie van buitenlandse zaken heeft vandaag te kennen gegeven: "Het is tijd dat andere landen hun macht tegen Iran gebruiken. Wij denken dat het erg belangrijk is dat landen zoals Rusland geplande wapenverkopen aan Iran bevriezen." Burns verwijst hiermee naar een contract voor levering van Tor raketten aan Iran. Volgens Moskou en Teheran zijn deze alleen bestemd voor defensieve doeleinden. (Reuters, vandaag)

Tja, het is natuurlijk iets heel anders om gifgassen aan Irak te leven (vraag maar aan Donald Rumsfeld, die was er zelf bij): die waren bedoeld om in 2003 een excuus te hebben om Irak aan te vallen...

Verder meldt Reuters vandaag ook dat Rusland zich steeds krachtiger verzet tegen sancties tegen Iran. Rusland heeft vandaag in de VN Veiligheidsraad gezegd dat het dergelijke maatregelen alleen zou willen overwegen wanneer er daadwerkelijk bewijs is dat Iran probeert kernwapens te produceren.

De woordvoerder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei letterlijk: "Wij zullen pas over sancties kunnen spreken, wanneer wij beschikken over concrete feiten die bevestigen dat Iran zich niet uitsluitend bezighoudt met vreedzame nucleaire activiteiten."

Geen opmerkingen: