zondag 23 april 2006

Voortaan nergens meer veilig voor de VS!

De Washington Post publiceert vandaag een artikel, waaruit blijkt dat de Verenigdestaatse minus-ter van oorlog (Donald Rumsfeld, die van de chemicaliënleveringen aan Irak) een plan heeft goedgekeurd, waarbij het leger overal op de wereld terrorisme mag 'bestrijden', zodat het 'sneller en beslissend kan terugslaan in het geval van een nieuwe grote terroristische aanval op de Verenigde Staten'.

De details van het plan zijn geheim, maar in het algemeen omvatten ze een aanmerkelijk grotere rol voor het leger, ook buiten 'oorlogsgebieden zoals Irak en Afghanistan'. Zo zijn er al kleine ploegen 'Green Berets' geplaatst op VS-ambassades in het Midden-Oosten, Azië, Afrika en Latijns Amerika.

Een subtiele wijziging vond al verleden jaar plaats, toen het Pentagon geen toestemming van de plaatselijke Verenigdestaatse ambassadeur meer nodig had vóór het begin van militaire operaties, maar kon volstaan met informeren van de ambassadeur.

In dit zelfde verband bestaan er nog andere plannen, waarvan er een zich speciaal met Al Q'aida bezighoudt, en een ander uiteenzet hoe het leger kan reageren op terroristische aanvallen op de VS. Daarin staat o.a. ook "welke terroristen of 'bad guys' [je kunt zien dat die lui nog leven in de sfeer van 'polities en boeven'] we aanpakken als het zover is".

Geen opmerkingen: