dinsdag 25 april 2006

Gebruikt Micro$oft spyware?

In Webwereld lees ik vandaag dat Microsoft mensen die een illegale versie van Windows XP gebruiken lastig wil gaan vallen met meldingen op hun beeldscherm.

Ik weet niet of ik de technische achtergronden van de betreffende procedure goed begrijp, maar het lijkt me noodzakelijk dat Microsoft daarvoor op een of andere manier moet weten wie een illegale versie van Windows XP gebruikt. De illegale gebruikers zullen dat niet zelf rondbazuinen, dus op een of andere manier moet Microsoft op computers kunnen rondneuzen.

Er zullen natuurlijk illegale gebruikers zijn die proberen XP-updates te downloaden en die dan ook nog zo naïef zijn om het 'Genuine Advantage Program' op te starten en daardoor Microsoft de gelegenheid bieden hun PC door te lichten. Die zijn dus de pineut, want ze hebben Microsoft de mogelijkheid geboden hen te ontmaskeren.

Maar degenen die hun XP niet updaten? Die zich er wel voor wachten om ook maar in de buurt van de site(s) van Microsoft te komen? Worden die misschien bespioneerd door de Windows Media Player? Of bevatten de nieuwe versies van Internet Explorer en Outlook Express misschien spyware? Nog een reden om over te stappen op Firefox of Opera, resp. Thunderbird.

In het artikel van Webwereld wordt Cori Hartje, die bij Microsoft verantwoordelijk is voor het 'Genuine Advantage Program', geciteerd en uit haar woorden valt ook weer te destilleren hoe goed Microsoft het voor heeft met de consumenten, want "de beste manier om gebruikers te beschermen tegen de negatieve effecten van illegale software [is] [...] de mogelijkheid te geven er iets aan te doen".

Als ik dat allemaal goed begrijp is Microsoft eigenlijk alleen zo obsessief bezig met illegale software om ons te beschermen tegen de negatieve effecten van illegale software... Die lui zijn bijna nog leuker dan de grapjes van minus-ter Zalm. Het is alleen -helaas voor hen- niet mijn soort humor (niet die van Microsoft en niet die van Zalm).

Geen opmerkingen: