dinsdag 18 april 2006

Hoeveel domme Nederlanders zijn er eigenlijk?

Ik wil natuurlijk niet beweren, of zelfs maar suggereren, dat alle (of zelfs de meeste) Nederlanders dom zouden zijn, maar af en toe kom je gevallen tegen... De brievenrubriek van de Metro biedt regelmatig mooie (eigenlijk: dramatische) voorbeelden.

Vandaag wordt weer ruimte geboden aan ene W. de K. uit Vlaardingen. Enkele fraaie voorbeelden van zijn/haar dom-/kromdenken wil ik jullie niet onthouden:
-"Samen met de SP en GroenLinks kan Wouter Bos de gevreesde [door wie gevreesd?] volksfrontcoalitie [?] aangaan. [...] dat is een garantie voor achteruitgang."
"Dan [...] gaan de aantallen asielzoekers net als de belastingen omhoog, worden er meer moskees gebouwd en kunnen degenen die zich wel op school en op hun werk inzetten weer bloeden voor diegenen die niet willen presteren."
"Kiezen voor Wouter Bos is kiezen voor [...] verstikkende politieke correctheid en [...] voor versterking van de islam in Nederland."
"Dankzij Balkenende groeit onze economie weer [deze W. de K. moet een van de weinigen zijn die de gebakken lucht van Zalm serieus neemt] [...] en is de sociale zekerheid geen molensteen meer om onze nek. Met de herziening van het zorgstelsel gaan de ziekenhuizen eindelijk leveren waar we recht op hebben."
"Een goede economie en meer banen, dat is pas sociaal."


En ene J. v.d. B. klaagt over het beleid om "mensen in de bus te krijgen of op de fiets".Volgens hem/haar is dit een "voorbeeld van kleinsteedse opvattingen". "In de VS rijden meer dan 20 miljoen auto's en niemand klaagt over CO2 of fijnstof."

Tja, B., maar de achtereenvolgende régimes van de VS maken zich niet zo druk over wat er met de wereld gebeurt. De in de VS heersende mentaliteit kan worden samengevat in de opmerking die Madame de Pompadour tegen Lodewijk XV gemaakt zou hebben: "Après nous le déluge" (en B., zoek zelf maar op wat dat betekent, dan doe je tenminste nog iets nuttigs voor je eigen vorming).

Overigens, ook binnen de VS zijn wel degelijk grote groepen die wél oog hebben voor de ziekmakende gevolgen van de spilzieke economie aldaar.

Geen opmerkingen: