maandag 26 september 2005

Divide et impera - of: hoeveel slechter kan het onderwijs nog?

De oude Romeinen zeiden het zo'n 2.000 jaar geleden al: Divide et impera (in het Nederlands "verdeel en heers"). Je zou mogen verwachten dat met name studenten dit soort tactieken kunnen doorzien.

Helaas! Studentenvakbonden ISO en LSVb zijn blij met de belofte dat de basisbeurs met € 150 verhoogd zal worden ter compensatie van hun duurdere ziektekostenverzekering.

Terecht is Vakbond De Unie het hiermee niet eens, omdat dit bedragje alleen ten goede komt aan studenten met een basisbeurs. Studenten zonder een basisbeurs hebben niets aan die symbolische fooi.

Jacques Teuwen, voorzitter van De Unie, merkt hierover op: "Iedere Nederlander is straks zorgpatiënt: studenten, gepensioneerden, gehandicapen. De zorgverzekeraars vormen wel één blok, de zorgverzekerde[n] niet. Hier moeten we vanaf." (Metro vandaag). - Juist!

Een aantal maanden geleden [in mijn stukje Zwamneus lult onverstoorbaar door van 16 juli dit jaar] verwees ik al naar een opmerking van minus-ter Zwam, die vond dat we niet om moesten zien naar het verleden, maar dat we vooruit moesten kijken naar de toekomst. Dat is precies wat deze gluiperd wil: dat we geen rekening houden met de wijze lessen uit het verleden. Als ik zie hoe deze studentenbonden reageren is dat allemaal al goed geregeld in Nederland.

Geen opmerkingen: