zaterdag 10 september 2005

Gesponsorde alleluja-propaganda

Toen ik enkele dagen geleden las, dat dit jaar de Open Monumentdagen in het teken zouden staan van 'religieus erfgoed', kreeg ik al een akelig gevoel.

Nu, na het lezen van een artikel daarover in Trouw van vandaag, weet ik waarom ik dat kreeg. De Protestantse Kerk in Nederland en de RK Kerk maken namelijk handig gebruik van de gelegenheid om mensen erop te wijzen dat kerken meer zijn dan een 'interessant oud gebouw'. En neem maar van mij aan, dat ze daarmee niet willen wijzen op het stille getuigenis dat deze gebouwen afleggen van de manier waarop in het grauwe verleden de 'gelovigen' (= iedereen, want anders waren de mensen hun leven niet zeker) uitgeperst werden om deze monumentale gebouwen te bekostigen.

Deze enge clubs, die al eeuwen handig misbruik maken van de behoefte die veel mensen hebben aan 'iets hogers', krijgen van het nep-christelijke Nederlandse regime weer een mooie gelegenheid om mensen te lokken. En, zoals altijd het geval is in een crisis-situatie (waarin Nederland dankzij de Balkenclub steeds meer verkeert), zullen ze er ongetwijfeld in slagen weer een aantal mensen te lijmen.

Op deze manier wast de ene hand de andere: de kerken krijgen weer nieuwe leden, die tot het betalen van contributie verplicht en geïndoctrineerd kunnen worden, zodat ze bij verkiezingen voor een alleluja-partij zullen stemmen en ze er weinig bezwaar tegen zullen hebben zich nog verder te laten uitkleden door de politiek. Immers, volgens het heilige verhalenboek (de bijbel) hebben armen meer kans om na hun dood gelukkig te worden (nooit dus), zodat gelovigen bijna blij zouden moeten zijn dat ze financieel uitgezogen worden.

Nouja, waar maak ik me druk over? Het onderwijs in Nederland wordt -tot grote frustratie van grote groepen docenten- steeds verder uitgehold. En zolang als mensen niet leren om zelf te denken zullen er altijd clubs zijn die misbruik van hen maken. Dat kunnen bedrijven zijn die drie-keer-niks verkopen (bijv. zalfjes waarvan je jonger wordt), maar met name clubs die de waarheid claimen met betrekking tot onbewijsbare zaken, zoals astrologie, de traditionele kerken en -steeds vaker- ook de moderne kerk van de New Age. Deze spelen handig in op de wetenschappelijk nog niet verklaarbare zaken - zonder uiteraard zo eerlijk te zijn om toe te geven dat het simpelweg een kwestie van tijd is voordat ook allerlei 'bovennatuurlijke verschijnselen' helemaal ontrafeld kunnen worden.

Geen opmerkingen: