maandag 5 september 2005

Protesteer tegen Haagse paranoia!

Het is bekend dat het balkenkabinetje vooral niet wil onderdoen voor grote broer Bush en daarom wil het Nederlandse regime (net zoals andere regimes in de EU) dan ook in staat zijn na te gaan wat elke burger op het Internet zoal uitvoert (welke sites bezocht zijn, welke webstreams beluisterd zijn, met wie gemaild is, enz.)...

Om dat voor elkaar te krijgen willen ze Internet-providers verplichten deze gegevens op te slaan. Zo zouden ernstige criminaliteit en terrorisme beter bestreden kunnen worden - zeggen ze (maar ik kan me niet voorstellen dat ze dat zelf geloven!).
Als je echter nagaat dat nu al vaak (door tijdgebrek?) niets gedaan wordt met beschikbare informatie, dan kun je je voorstellen dat een onvoorstelbare toename van de beschikbare informatie (waarvan verreweg het grootste deel nutteloos is voor het genoemde doel) nog oneindig minder doeltreffend zal zijn. Het enige gevolg zal daarentegen zijn dat onze burgerrechten daardoor ernstig aangetast zullen worden.

Denk niet dat het allemaal niet zo'n vaart loopt, zolang als je niks slechts doet. Het probleem is dat ook niet slechte dingen voor paranoïde ambtenaren tóch verdacht kunnen zijn. Om maar een absurd voorbeeld te noemen: Stel je bent vegetariër (heel verstandig!), maar een of andere terreurbestrijder denkt te begrijpen dat je niet echt vegetariër bent, maar moslim (en dus, bij de heersende paranoia, meteen een potentiële terrorist). Om te voorkomen dat ze je meteen verdenken (volgens de interpretatie van de nijvere terroristenjager), zeg je echter niet dat je geen varkensvlees eet, omdat je dan meteen verdacht bent, maar dat je vegetariër bent. Vanaf dat moment word je gevolgd en voordat je het weet heb je 8 kogels in je hoofd, net zoals een onschuldige Braziliaanse elektricien in Londen overkwam.

Of (nog een absurd voorbeeld) je bezoekt de website van het Republikeins Genootschap, misschien wel alleen uit nieuwsgierigheid. Onze speurder begrijpt echter meteen dat je de koningin wilt afzetten en je bent je leven ook niet meer veilig...

Gelukkig zijn er veel Internet-providers die het met de voorgenomen bewaarplicht niet eens zijn en daarom is een internationale handtekeningactie gestart. Deze wordt ook door Nederlandse providers gesteund, zoals XS4All en DDS (De Digitale Stad). Om te voorkomen dat in Nederland (en de rest van Europa) naast de sociale zekerheid nu ook met een rotgang onze burgerrechten worden afgebroken ben je eigenlijk moreel verplicht dit protest te steunen. Je kunt de betreffende petitie ondertekenen via De Digitale Stad.

Bij voorbaat dank voor je steun - en eh... misschien toch maar overwegen om vegetariër te worden, dat is wél zo gezond!

Geen opmerkingen: