vrijdag 23 september 2005

Is het waar of is het gewoon propaganda?

Uit een artikel in NRC/Handelsblad van vandaag begrijp ik dat -volgens een onderzoeker- uit een tot nu toe geheime lijst van Europese inlichtingendiensten blijkt dat tussen 1994 en 2004 in Europa meer dan 28 (29, 30, waarom niet gewoon 'een dertigtal'?) grote terreuraanslagen verijdeld zijn, dank zij het "best goed werk" van de inlichtingendiensten.

Een woordvoerder van de Nationaal coördinator Terrorismebestrijding zegt "Over verijdelde aanslagen doen we geen mededelingen".

Het is best mogelijk dat dit de waarheid is en dat we al tientallen malen door het oog van de naald zijn gekropen. Het is echter inmiddels al zover gekomen met de (on)betrouwbaarheid van het regime (en niet alleen dat van Nederland, maar ook dat van de Big Brothers in de VS en hun lakeien in Groot-Brittannië -en trouwens ook de neoliberale EU- dat het mij onmogelijk is hen te vertrouwen. Er is de laatste jaren teveel gelogen om nog geloof te kunnen hechten aan dit soort beweringen. Deze kunnen maar al te gemakkelijk gebruikt worden (wat al hard aan het gebeuren is trouwens) om nog meer van onze burgerrechten te beperken of op te heffen.

En dan zou ik ook nog wel eens willen weten met welke opzet de onderzoeker (Rob de Wijk) deze gegevens gepubliceerd heeft in zijn boek Supermacht Europa. Is dit boek gepubliceerd vanuit een journalistieke benadering of is het geschreven in (stiekeme?) opdracht van een of ander minus-terie of de EU? Het feit dat De Wijk o.a. onderzoeker is bij het niet bepaald objectieve instituut Clingendael geeft te denken!

Geen opmerkingen: