zaterdag 24 september 2005

USA: mislukt experiment

Grootheidswaan(zin) is niet goed. We hebben dat -wat de VS betreft- o.a. kunnen zien in Vietnam, in Afghanistan (waar ze dachten Al Q'aida te kunnen gebruiken voor hun eigen vuile spelletjes, maar die krijgen ze nu als boemerang terug in hun eigen tuin) en in Irak.

Op andere plaatsen slagen hun vuige plannetjes wel, zoals bijvoorbeeld toen op 11 september (schandalig genoeg denken verreweg de meesten bij die datum alleen bij de aanslag op het World Trade Centrum in New York) 1973 op last van Richard Nixon (alias 'Tricky Dicky') en met grootschalige hulp van de CIA en het telecombedrijf ITT de democratisch gekozen Chileense president Salvador Allende werd vermoord, omdat zijn regering écht socialistische plannen had, waarna de Chileense bevolking decennia-lang werd onderworpen aan het moorddadige regime van Margaret Thatcher's vriendje Augusto Pinochet.

Ook in Cuba zullen ze wel aan het langste eindje trekken: na tal van mislukte pogingen Cuba te veroveren en Fidel Castro te (laten) vermoorden zullen ze mogelijk na diens overlijden een chaos aantreffen, waardoor het gemakkelijk genoeg is om met humanitaire smoesjes het land in te palmen en er net als van Puerto Rico een wingewest van te maken. En dat terwijl Cuba al lang een gewone democratie had kunnen zijn, wanneer de VS en de rest van het 'vrije westen' het land niet in een isolement hadden gedwongen.

Ook binnenlands klopt er geen barst van hun organisatie. Wanneer de geheime diensten waarschuwen voor aanslagen met vliegtuigen, wordt dat afgedaan als niet relevant, wanneer de radar rare vliegtuig-manoeuvres signaleert, wordt er niet adequaat op gereageerd, en wanneer een orkaan het land treft weten ze nog steeds niet hoe ze daarmee om moeten gaan, ofschoon het voorwaar toch niet de eerste keer is dat dit gebeurt. Een artikel in NRC/Handelsblad van vandaag legt duidelijk enkele knelpunten bloot.

Ik hoorde trouwens vanavond in het NOS Journaal nog (al is dit eigenlijk een beetje terzijde) dat George Double-Me afgelopen nacht op het crisiscentrum in Colorado was geweest (er werd niet vermeld of hij daar iets gedaan had of wat) en dat hij vandaag was doorgegaan "naar Texas" (waarbij ook weer niet werd vermeld of hij naar het rampgebied ging of naar zijn ranch om uit te rusten).

Het gemeenschappelijke van dit volstrekte gebrek aan inzicht (en trouwens ook van de 'goed' geplande terreurdaden - ik kan tenminste de betrokkenheid bij de staatsgreep in Chili en de pogingen om de Cubaanse revolutie te beëindigen moeilijk anders zien) is dat er altijd een heleboel menselijk leed op volgt.

Ondanks de talloze sympathieke, intelligente, kunstzinnige en sociale Verenigdestaters is het een natie die drastisch een opknapbeurt nodig heeft - als dat tenminste nog mogelijk is zonder het hele land in een langzaam-draaiende centrifuge helemaal door elkaar te schudden... maar dat begint langzamerhand ook voor Nederland en tal van andere 'democratieën' te gelden.

Geen opmerkingen: