vrijdag 16 september 2005

TNO-technocraten voorstanders van dwangarbeid

En ik maar denken dat ze zich bij het TNO bezig hielden met onderzoek naar dijken en allerlei andere technische zaken. FOUT! Ze weten kennelijk ook van alles over sociale zekerheid. Die conclusie zou je tenminste kunnen trekken uit een rapport van het onderzoeksinstituut TNO Kwaliteit van Leven [het is maar wat je 'kwaliteit' noemt].

De conclusie is dat mensen met een uitkering (behalve AOW-ers) iets tegenover die uitkering moeten stellen, of die verdiend moeten hebben. Ze kunnen het recht op die uitkering bij elkaar krijgen door bijv. vrijwilligerswerk te doen of mantelzorg te bieden (oftewel: gratis werk doen waarvoor eigenlijk een salaris zou moeten worden betaald [ikzelf noem dat dwangarbeid!]). Op deze manier (er wordt nog heel wat meer bij elkaar geneuzeld, maar ik wil mijn eigen en jullie humeur zo vlak voor het weekend niet verder verzieken) ontstaat 'een optimale productiviteit over de hele levensloop'. (Trouw van vandaag). Volgens de TNO-wijsneuzen moet er wel iets dergelijks komen, want het is nu eenmaal makkelijker solidair te zijn met werkenden dan met niet-werkenden.

Enge neoliberale kletskoek, die alleen maar dient ter ondersteuning van het neoliberale streven naar een steeds hogere productie en concurrentie (ergo: verspilling van onvervangbare grondstoffen) en vulling van zakken van patsers (aandeelhouders, directeuren). En uiteraard zullen de werknemers niet verhongeren: die zullen wel voldoende moeten krijgen om te denken dat ze het 'niet slecht' hebben, want anders zouden ze zich misschien wel eens niet meer voor het kapitalistische systeem laten misbruiken.

Het zou me niks verbazen als minister Zwam in het rapport wordt voorgesteld als zoethouder...

Geen opmerkingen: