maandag 26 september 2005

Slimme Arabieren

Afgelopen Zaterdag publiceerde de Washington Post enkele conclusies uit een rapport van een in 2004 opgericht adviespanel van het Verenigdestaatse Congress. Dit panel zou advies moeten geven over de toepassing van 'culturele diplomatie' in de buitenlandse politiek van de V.S. Het panel waarschuwde dat "het beeld van Amerika [dat betekent in het kolonialistische jargon van de Verenigdestaters: de V.S.] en haar reputatie in het buitenland nauwelijks slechter kan zijn".

Het rapport is nog niet officieel gepubliceerd, maar het is opzienbarend genoeg [ofschoon voor mensen die hun ogen open houden niet bevreemdend] om er iets uit te lichten, zoals het volgende: "Grote meerderheden in Egypte, Marokko en Saudi-Arabië zien George W. Bush als een groter gevaar voor de wereldorde dan Osama Bin Laden."

Het rapport schuift echter de schuld op het beeld dat in het buitenland ontstaat door TV-beelden over het Palestijnse conflict en de invasie van Irak, zeg maar Arabische propaganda, en er wordt geadviseerd geld uit te trekken voor het promoten van de Verenigdestaatse cultuur [Wacko Jacko - die is trouwens volgens mij al naar de regio geëxporteerd: als ik het goed begrepen heb woont hij in Bahrein -, TV-soaps, McDonald's?] en ideeën [dat armen zelf verantwoordelijk zijn voor hun ellende, dat homo's ziek zijn, of dat het kapitalisme goed is voor iedereen?].

Het komt er kort gezegd op neer dat de media in de Arabische wereld een kwalijk beeld van de V.S. uitdragen, waarbij het feit dat dit kwalijke beeld door de V.S. zelf wordt opgebouwd voor het gemak maar even wordt vergeten.

Geen opmerkingen: