woensdag 28 september 2005

Goed maar ook slecht!

Het is goed dat Lynndie England is gestraft voor haar rol bij de vernederingen in de Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad. Dat maakt in ieder geval duidelijk dat zelfs voor de Verenigdestaatse overheid dit soort walgelijk gedrag niet acceptabel is.

Tezelfdertijd is het slecht dat de zaak is afgehandeld alsof het gaat om een incidenteel geval, alsof Lynndie dit alleen bedacht en uitgevoerd had.

Je zou verwachten dat er intussen al genoeg sociologisch onderzoek gedaan is naar het groepsgedrag van mensen. Voor wie geen vertrouwen heeft in de sociologie, zou volstaan kunnen worden met onderzoek naar het gedrag van soldaten van allerlei legers in tal van conflicten. We hoeven dan niet eens verder te gaan dan naar de politionele acties van het Nederlandse leger of de 'geintjes' van sommige Nederlandse soldaten in Bosnië & Herzegovina. Of het ongelooflijk mensonwaardige gedrag van grote groepen Russische soldaten, toen ze aan het eind van de tweede wereldoorlog via Polen naar Duitsland trokken.

Het zou goed zijn geweest wanneer de rechter in ieder geval ook wat aandacht aan dat groepsgedrag had besteed. Nu wordt Lynndie England gestraft en uit het leger gezet en verder moeten we dus maar denken dat er niks aan de hand is. Totdat er natuurlijk ergens anders weer iets gebeurt, waarna dan weer één soldaatje wordt opgepakt en gestraft. Enzovoorts...

Geen opmerkingen: